|
yarpen
|
 |
« on: April 30, 2013, 10:14:25 PM » |
|
Zapraszam wszystkich członków Mrocznej Twierdzy na spotkanie gildyjne, które odbędzie się w dniu 07.05.2013 o godzinie 21:15 na naszym TSie.Celem spotkania jest porozmawianie o przyszłości naszego oddziału. Na pewno są takie kwestie, które Was gryzą, rzeczy które się nie podobają. A może po prostu macie jakieś sugestie i pomysły na zmiany? Na pewno chciałbym na tym spotkaniu, jako jedną z kwestii poruszyć temat systemu opsowania, bo mam świadomość, że obecny nie jest doskonały. Ciągle szukamy jakiegoś sposobu, by było sprawiedliwie i nikt nie czuł się pokrzywdzony. Może to właśnie Wy macie jakiś pomysł, by to osiągnąć. To jest czas dla Was moi drodzy Twierdzowicze  Czas, w którym każdy z Was będzie wysłuchany. Wierzę, że takie spotkanie jest nam wszystkim potrzebne by "oczyścić atmosferę" i wyjaśnić sobie pewne kwestie. Czasami są frustrujące sprawy, o których nie mówimy wprost, a jedynie czekamy aż sytuacja się sama cudownie rozwiąże. Niestety tak dobrze nie ma, wszystko w naszych rękach. Mam nadzieje, że spotkanie będzie owocne i w skutkach przyniesie nam wszystkim jeszcze więcej przyjemności ze wspólnego grania. Oczywiście nie będzie sprawdzana obecność, jednak liczę na dużą frekwencje. W końcu chodzi o nasze wspólne dobro  Pomyślcie przez długi weekend o czym chcielibyście porozmawiać. Dobrego odpoczynku Wam życzę... Wasz GM, yarpean
|
|
|
|
Vetharius
|
 |
« Reply #1 on: May 01, 2013, 01:50:10 PM » |
|
Póki pamiętam, bo zapomnę. Przed spotkaniem zrób osobny kanał, gdzie każdy użytkownik poza Tobą i tylko Tobą dostanie MUTE i po kolei każdy się wypowie. Oficerowie i Ops Leaderzy też. Inaczej nic konstruktywnego nie powstanie po za bezsensownym przekrzykiwaniem się. Ty też wypocznij, bo będzie ciekawie
|
|
|
|
BogyOne
|
 |
« Reply #2 on: May 01, 2013, 11:35:10 PM » |
|
Fajna inicjatywa. Nie ma co się gimnastykować z kanałami, wystarczy chairman moderator i podstawy wychowania.
|
|
|
|
Perun
|
 |
« Reply #3 on: May 03, 2013, 08:26:12 AM » |
|
TS bedzie moderowany. Nie ma potrzeby robienia osobnego kanalu, wystarczy ze zmienimy ustawienia na jednym z aktualnie istniejacych kanalow
|
|
|
|
Gilgas (Ruttar)
|
 |
« Reply #4 on: May 07, 2013, 11:02:24 AM » |
|
Prawdopodobnie nie dam rady być, ale macie moje pełne popracie i support
|
|
|
|
yarpen
|
 |
« Reply #5 on: May 08, 2013, 01:32:51 AM » |
|
Do najbliższej niedzieli powinniście poznać na forum "owoce" i zmiany jakie zrodziły się z dzisiejszego spotkania.
Pozdrawiam, yarpean
|
|
|
|
BogyOne
|
 |
« Reply #6 on: May 08, 2013, 08:49:29 AM » |
|
Dzięki serdeczne za zorganizowanie dyskusji! Uważam, że to bardzo fajna inicjatywa by ciągle poprawiać atmosferę w gildii. A propo punktów z dyskusji: - może kalendarz google byłby pomocny: https://www.google.com/calendar/- chętnie przedstawię system Zero DKP, w którym rajduję już od 8 lat (praca -> efekty -> pensja -> zakupy) No i jednej drażliwej kwestii nie poruszyłem, żeby się nie rozkręcić z bluzgami przy wszystkich: Kto do k...y nędzy zrobił sobie postać Jürgen'Stroop i jakim cudem ten pajac dostał zaproszenie od oficerów do gildii?Nazywanie postaci po kimkolwiek z hitlerowskiej hałastry jest obraźliwe dla wszystkich, a jeśli dodatkowo komuś w polskiej(!) gildii zaświtał w durnym łbie ten kretyński pomysł to jest to poniżej wszelkiej krytyki. Nie będe przepraszał za dosadną wypowiedź, mogę za to parę dodatkowych wyzwisk dorzucić jak mało.
|
|
|
|
Eor (Czarny)
|
 |
« Reply #7 on: May 08, 2013, 10:24:58 AM » |
|
Rzeczywiście zebranie pokazało, że swetrowy oddział stanowi już liczącą się (i liczną) siłę w całości Twierdzowej. Warto było jednak inwestować w Twierdzę  Co do powyższego. Nie pochwalam w żadnej sytuacji używania wulgaryzmów na forum, jednak naszym wspólnym zdaniem kilku starych pierników, nick taki jest co najmniej nie na miejscu. Sadzę również, że gracz używający takiego nicku postaci, powinien obawiać się co najmniej permanentnego bana konta ze strony BioWare, przy najmniejszym nawet proteście skierowanym od społeczności Swtor'a (patrz. donosik). Przy najczarniejszym scenariuszu konsekwencje mogą dotyczyć całej gildii. To tak moim zdaniem.
|
|
|
|
bloodcorsair
|
 |
« Reply #8 on: May 08, 2013, 10:59:51 AM » |
|
Co do postu Bogy-ego , nie zauważyłem nicka tego gościa ale też jestem wyczulony na tym punkcie , ponieważ jestem teraz poza grą , nie wiem też kto dodawał daną osobę ( i zapewne dodany został przez niewiedzę ) , ale oczywiście podejmiemy odpowiednie kroki natychmiast po zalogowaniu.
|
|
|
|
BogyOne
|
 |
« Reply #9 on: May 08, 2013, 11:34:50 AM » |
|
Dzięki serdeczne. Post napisałem ze świadomością ew. konsekwencji wobec jego tonu i nie będę składał zażaleń tylko biorę je na klatę.
|
|
|
|
yarpen
|
 |
« Reply #10 on: May 08, 2013, 01:07:45 PM » |
|
Również nie zwróciłem uwagi na osobę o takim nicku i myślę, że została przyjęta przez niewiedzę historyczną. Przyznaję Wam rację i tutaj nie ma dyskusji. Regulamin Twierdzy jest wyraźny i czytelny. Taka osoba nie może być członkiem naszej gildii. Jeżeli oficerowie nie zajmą się tym wcześniej, zrobię to osobiście wieczorem jak tylko zaloguje.
|
|
|
|
Oenome
|
 |
« Reply #11 on: May 09, 2013, 11:59:34 AM » |
|
Zwracam się z wnioskiem o uporządkowanie kwestii organizacji i planowania rajdów oraz uczestnictwa w nich, by wszystko było jasne (mogę w tym pomóc). Wczoraj, jak mi się wydawało z lektury forum miał być ops progresowy dla koksów. Ja zapisałem się na 11 i 12 maja. Więc wieczorem z chęcią wybrałem się w celach integracyjno-rozrywkowych na EV lvl 50. Wtedy zaczęło się zbieranie na jak mi się wydawało "zaplanowany" ops i wtedy padła niepotrzebna, skierowana do nie wiadomo kogo, uwaga, na kanale gildiowym, o rzekomym marnotrawieniu czasu 14 osób, przez dwóch innych, podobno zapisanych, a będących na opsie, w którym ja także uczestniczyłem. Była niepotrzebna i błędnie zaadresowana. Nie pisze tego dlatego, że jestem delikatnej konstrukcji psychicznej ale dlatego, że owa uwaga zmusiła mnie do zajrzenia na forum by sprawdzić dwie kwestie. Któż jest, taki wredny, że wystawił innych i czy przypadkiem nie zapisałem się gdzieś, nie całkiem świadomy swojego niecnego czynu. Cóż odkryłem na forum? Oczywiście domyślam się o kogo chodziło. Oczywiście nie tak drodzy koledzy załatwia się takie sprawy. Macie pretensje to walcie na priva albo opier.... na teamspeku. Winnych! I jak już macie ochotę publicznie to z podaniem adresata. Dbajcie o atmosferę, takie coś na pewno nie pomaga. Jednak twierdzę, że pomógł by tzw. "raid planner" taki jak np. tutaj http://qpopolska.pl/DKP/plugins/raidplan/listraids.php?s=7e184ea57bf9b47281ab64e8ce967e43Obecne planowanie rajdów tylko do kilku dni naprzód. Bez potwierdzonego uczestnictwa, zakładanie takowego uczestnictwa niejako z default-a. Jest niepraktyczne. Jesteśmy dorośli, mamy swoje życie. Fajnie jest coś zaplanować by uniknąć niespodzianek. Słyszałem duży sprzeciw na zebraniu przeciwko planerom i DKP. Zrobicie jak chcecie. Wierzcie mi, kiedy byłem w QPO ... eh  tam mają wszystko fajnie poukładane.
|
|
|
|
Kajko
|
 |
« Reply #12 on: May 09, 2013, 12:38:08 PM » |
|
Z tego co zauważyłem jako osoba postronna to "pretensje" były jasno ukierunkowane a winni wskazani
|
|
|
|
yarpen
|
 |
« Reply #13 on: May 09, 2013, 12:40:19 PM » |
|
Zwracam się z wnioskiem o uporządkowanie kwestii organizacji i planowania rajdów oraz uczestnictwa w nich, by wszystko było jasne (mogę w tym pomóc). Wczoraj, jak mi się wydawało z lektury forum miał być ops progresowy dla koksów. Ja zapisałem się na 11 i 12 maja. Więc wieczorem z chęcią wybrałem się w celach integracyjno-rozrywkowych na EV lvl 50. Wtedy zaczęło się zbieranie na jak mi się wydawało "zaplanowany" ops i wtedy padła niepotrzebna, skierowana do nie wiadomo kogo, uwaga, na kanale gildiowym, o rzekomym marnotrawieniu czasu 14 osób, przez dwóch innych, podobno zapisanych, a będących na opsie, w którym ja także uczestniczyłem. Była niepotrzebna i błędnie zaadresowana. Nie pisze tego dlatego, że jestem delikatnej konstrukcji psychicznej ale dlatego, że owa uwaga zmusiła mnie do zajrzenia na forum by sprawdzić dwie kwestie. Któż jest, taki wredny, że wystawił innych i czy przypadkiem nie zapisałem się gdzieś, nie całkiem świadomy swojego niecnego czynu. Cóż odkryłem na forum? Oczywiście domyślam się o kogo chodziło. Oczywiście nie tak drodzy koledzy załatwia się takie sprawy. Macie pretensje to walcie na priva albo opier.... na teamspeku. Winnych! I jak już macie ochotę publicznie to z podaniem adresata. Dbajcie o atmosferę, takie coś na pewno nie pomaga.
Jednak twierdzę, że pomógł by tzw. "raid planner" taki jak np. tutaj http://qpopolska.pl/DKP/plugins/raidplan/listraids.php?s=7e184ea57bf9b47281ab64e8ce967e43 Obecne planowanie rajdów tylko do kilku dni naprzód. Bez potwierdzonego uczestnictwa, zakładanie takowego uczestnictwa niejako z default-a. Jest niepraktyczne. Jesteśmy dorośli, mamy swoje życie. Fajnie jest coś zaplanować by uniknąć niespodzianek. Słyszałem duży sprzeciw na zebraniu przeciwko planerom i DKP. Zrobicie jak chcecie. Wierzcie mi, kiedy byłem w QPO ... eh tam mają wszystko fajnie poukładane.
Jak zauważyłeś, we wtorek było spotkanie, które miało dać nam obraz w jakim kierunku pójdą zmiany. Od razu zaznaczałem, że moim zdaniem są potrzebne zmiany w systemie organizacji OPSów. Pod tym względem jest nawet informacja w tym temacie, że do niedzieli będą zmiany i zostaniecie o nich poinformowani. Cierpliwości...  I tak w kwestii wyjaśnienia, przeciwko raid planerom nie mam absolutnie żadnego sprzeciwu i chyba w rozmowie nikt go nie zgłosił. Nawet szukam kogoś kto się na tym zna, by postawił nam jakiś Open Sourcowy, albo napisał jakiś w php. Ogólnie preferuję sposób by każdy osobiście zapisywał się na konkretnego OPSa, czy będzie to forum, czy planer, to już tylko "narzędzie". Tak czy inaczej, trwają rozmowy na ten temat i wszystko niebawem się wyjaśni. Co do systemu DKP, jestem jego osobistym i największym przeciwnikiem i do póki sprawuję funkcję GMa, będę walczył by go nie było. Dyskusja dlaczego... pewnie trwała by do rana  Na zasadzie Nikon czy Canon, PES czy Fifa. Tu i tu znajdą się zwolennicy i jeden drugiego nie przekona. Co do załatwiania spraw "pretensjonalnych" do kogoś innego na forum publicznym, oczywiście nie powinno mieć miejsca i na następnym spotkaniu oficerskim poruszymy tą kwestię.
|
|
|
|