Pages: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 15
  Print  
Autor Topic: ..::Dobra Ksiazka::..  (Read 112011 times)
Twardowski (Meribas)
Wojownik Twierdzy
Mędrzec
*

« Reply #75 on: February 13, 2009, 09:02:52 PM »

To ja może też się przyłącze do akcji Czytajmy Klasykę :D
Urszulka to mus, kanon, dogmat i wogóle. Z tym że czwartego tomu nie trawie, a przeczytanie go było dla mnie bolesnym przeżyciem. Za to tom pierwszy czytam co roku, ba nawet po włosku próbowałem :D
Mroczne Materie są miejscami fajne, ale jakoś ich szczególnie ciepło nie wspominam. O dziwo, film Złoty Kompas oglądało mi się bardzo przyjemnie. 
Huriel
GM Iron Lady ;-)
Administrator
Forum Addict
*

KoHaniutka

« Reply #76 on: February 14, 2009, 07:53:14 PM »

ze szpitalnych sal: "Magnetyzer" Lewandowskiego (może nie porywa, ale ciekawie sie czyta), "Persuader" Lee Child - dobry thriller, myślę, że warto, jesli ktos lubi oraz po raz kolejny "Hyperion" i "Fall of Hyperion" Simmonsa
Twardowski (Meribas)
Wojownik Twierdzy
Mędrzec
*

« Reply #77 on: February 24, 2009, 12:03:39 PM »

W nawiązaniu do posta Huriel, Lewandowski nowa książkę wydał "Bursztynowe Królewstwo". Nie czytałem jeszcze ale jest to historical fiction o Polsce Obojga Narodów z tym że tym razem to nie z Litwą a Chinami łączy nas unia.
Anvagar
Mędrzec
**

« Reply #78 on: February 24, 2009, 01:53:50 PM »

Ktoś ostatnio wspomniał na chatcie raidowym o książce "Malowany człowiek". Ta napisana przez Petera V. Bretta, a wydana przez Fabrykę Słów powieść fantasy, doczekała się dotychczas w Polsce dwóch tomów (z czego drugi troszkę rozczarowuje objętościowo, wygląda jak oddzielony od całości na siłę). Miałem przyjemność czytać już pierwszy z nich i z czystym sumieniem mogę tą książkę polecić wszystkim lubującym się w dobrym fantasy. Uważam, że na pochwałę zasługuje fakt, iż książka jest napisana bardzo dobrze, pomimo iż jest to debiut literacki tego pana.

Ludzie już od dłuższego czasu żyją w strachu przed "otchłańcami". Demony przychodzą zawsze o zmroku, kiedy tylko zajdzie słońce, a ich jedynym celem jest polowanie na homo sapiens. Jedynym schronieniem są otoczone zaporami runowymi miasta i domy. Mało kto odważy się wystawić nogę poza runy w nocy, a jeszcze mniejszej ilości udaje się taki wyczyn przeżyć. W takich realiach poznajemy losy trójki bohaterów, zmagających się nie tyle z demonami nocy, co ze strachem, fobiami i zachowaniami ludzi żyjącymi pod presją otchłani.

Polecam!
Anv
Pictures
Wojownik Twierdzy
Weteran
*

« Reply #79 on: February 25, 2009, 10:49:04 AM »

Dla tych którzy chcą sobie psyche spier... polecam Lovecrafta.
Dla graczy Warhammera obowiązkowo epicka saga Gotreka i Feliksa
:)
Nelieth
Przybysz.
Przybysz
*

« Reply #80 on: February 27, 2009, 09:04:59 PM »

A ja bardzo serdecznie polecam serię o Tristenie autorstwa Cherrych Caroline Janice. Tytuły czterech części, o których mowa to:
1. "Forteca w źrenicy czasu"
2. "Forteca sów"
3. "Forteca smoków"
4. "Forteca orłów".

Troszkę tego jest, ale zapewniam, jak zaczniecie to nie będziecie mogli robić nic innego dopuki nie przeczytacie wszystkiego :) Moje odczucia po przeczytaniu tych książek porównuję do tych jakie miałam po "Władcy pierścieni", gdy czytałam je po raz pierwszy ;)

Zamir
Wojownik Twierdzy
Super Bohater
*

Zamir MATURA 1965 - Punkt G - fakt czy mit?

« Reply #81 on: March 24, 2009, 03:07:28 PM »

Z braku jaiegoś nowego czytadła złapałem za stare zakurzone księgi autorstwa Stanisława Lema. Czytałem je daaaawno temu i muszę powiedzieć, że odkrywane na nowo smakują jeszcze bardziej. Dla poprawy nastroju (wiosna zabłądziła i nie wiadomo kiedy do nas trafi) polecam szczególnie "Cyberiadę", "Bajki Robotów" i niezapomiane "Dzienniki gwiazdowe" z Ijonem Tichym w roli głównej. Naprawdę już dawno się tak nie bawiłem. Lepsze niż Monty Python :D.
Huriel
GM Iron Lady ;-)
Administrator
Forum Addict
*

KoHaniutka

« Reply #82 on: March 24, 2009, 03:26:18 PM »

ja na urodziny dostałam "Mrocznego zbawiciela" Miroslava Zambocha.
Po pierwszym tomie, którego przeczytanie zajęło mi jakieś 3h mogę powiedzieć jedno - ciekawe, wciągające, ale niedopracowane. W środę dostanę drugi tom, zobaczę, może odnajdę w nim to, czego brakowało mi w tomie pierwszym :)

Ale tak do pociągu czy do tramwaju w sam raz.
Iago
Wojownik Twierdzy
Super Bohater
*

« Reply #83 on: March 24, 2009, 03:57:46 PM »

Dla graczy Warhammera obowiązkowo epicka saga Gotreka i Feliksa

Ale chyba tylko to co napisał Bill King - a i to jest, niestety, nierówne. Vampireslayera już nie zmogłem. Może dam mu jeszcze jedną szansę.

Dla graczy Warhammera 40k - 2 cykle:
Sandy Mitchell - Ciaphas Cain (For the Emperor, Caves of Ice, Traitor's Hand, Death or Glory, Duty Calls, Cain's Last Stand, w planach niewątpliwie kontynuacja)
Dan Abnett - Gaunt's Ghosts (First and Only, Ghostmaker, Necropolis i następne, w tej chwili AFAIR 11 tomów)

Oba są o niebanalnych Komisarzach i przygodach IG, ale zdecydowanie różnią się nastrojem (Cain jest humorystyczny, Gaunt - mocno serio, zakładając, że uniwersum WH40K w ogóle można brać na serio :>) i stylem. Fajne czytadła na podróż.

Edit:
ja na urodziny dostałam "Mrocznego zbawiciela" Miroslava Zambocha.

Z całego przeczytanego Zambocha (do tej pory: Bez litości, Na ostrzu noża, Sierżant) najbardziej podobała mi się ta pierwsza pozycja. Problem polega tylko na tym, że Zamboch jest a) lekko wtórny, jeśli chodzi o kreację postaci (Bakly, Koniasz, Lancelot - znajdź 5 różnic...), b) straszliwie ponury. Trudno mi zatem polecać jego książki jako pozycje "rozrywkowe". Ale czyta się go łatwo i szybko.

Klasyka: Robert A. Heinlein - Hiob, Obcy w obcym kraju, Drzwi do lata, Luna to surowa pani, Pan światła - pozycje ze "złotego wieku fantastyki", nadal czytają mi się dobrze. Polecam.

Regards,
Huriel
GM Iron Lady ;-)
Administrator
Forum Addict
*

KoHaniutka

« Reply #84 on: March 27, 2009, 04:46:45 PM »

@Iago - jest jeszcze "Krawędź żelaza", dwa tomy-  opowiadania o Koniaszu. Żamboch może i jest ponury, ale zawsze znajdzie się u niego szczypta humoru. Tak jak pisalam,nie jest to literatura rzędu Dick'a czy Sapkowskiego, ale czyta się to przyjemnie i można się nieźle wciagnąć na pare godzin (nie da sie ukryć, że czyta sie Żambocha naprawdę szybko).
Pomurn1k
Przybysz
*

« Reply #85 on: May 14, 2009, 07:42:41 AM »

Ayn Rand "Atlas Zbuntowany", ponoć druga po Biblii najczęściej czytana książka w USA. Ciężka do przeczytania, nie tylko ze względu na rozmiar. Ale warto.. Z każdym powtarzającym się pytaniem; "Kim jest John Galt?", przybliżającym do rozwiązania zagadki, co raz większe ciarki przechodzą po plecach. Niesamowita krytyka głupoty społeczeństwa w którym żyjemy, ograniczającego, niszczącego jednostki wybitne.. Które, w genialny sposób, nie pozostają im dłużne;)
Zawiera wiele pięknych, czasem chorych sentencji..;) Po przeczytaniu nie mogłem wrócić przez dłuższy czas do innych lektur, wydawały się błahe...

Huriel
GM Iron Lady ;-)
Administrator
Forum Addict
*

KoHaniutka

« Reply #86 on: May 14, 2009, 09:42:46 PM »

"Szachista" Łysiaka - taka zbeletryzowana historia (dokument) o XIX-wiecznych angielskich komandosach, którzy pokusili się porwać Napoleona.
Czyta sie świetnie, dzisiejsze Gromy, CIA, FBI, RTV, AGD moga się chować:)
Skargir
Przybysz
*

« Reply #87 on: May 31, 2009, 07:17:26 PM »

Pratchett, świetna fantastyka, sporo nawiązań do rzeczywistości nas otaczającej, wszystko wydawałoby się napisane w sposób lekki, łatwy i przyjemny, ale aby w pełni zrozumieć treść niektórych książek, trzeba wysilić mózg. Dla osób tak jak ja interesujących się historią najnowszą polecam Sołżenicyna, koleś stara się zrozumieć bestialstwo komunizmu, a czyni to przez pryzmat własnych doświadczeń, tutaj polecałbym Archipelag Gułag. No i na deser Ryszard Kapuściński, ludzie, to jest mistrz słowa pisanego, po prostu mistrz!
Sallik
Wojownik Twierdzy
Przybysz
*

« Reply #88 on: June 01, 2009, 06:13:27 PM »

Steven Erikson - cała seria Malazańskiej Księgi Poległych - ja wpadłem po uszy od pierwszego tomu :-)
Komciu
Wojownik Twierdzy
Mędrzec
*

« Reply #89 on: June 04, 2009, 10:58:57 PM »

Gaunty były już polecane jak widzę. No to z innej beczki i z utworów, o których się raczej mało mówi, wspomnę o Ivanhoe. Naiwne to strasznie, ale czyta się fajnie.
Pages: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 15
  Print