Pages: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 15
  Print  
Autor Topic: ..::Dobra Ksiazka::..  (Read 112069 times)
Twardowski (Meribas)
Wojownik Twierdzy
Mędrzec
*

« Reply #105 on: September 05, 2009, 12:39:23 AM »

Fabryka Słów sporo badziewia faktycznie wydała, ale też kilka niesamowitych rzeczy. Jak choćby powieści i opowiadania Grzędowicza, "Galerię złamanych piór" Kresa, Kołodziejczak czy Mortka. No i bez wstydu przyznam że Kossakowską też lubię (choć dostaje spory kredyt zaufania bo książki jej męża są genialne), a pierwsze zbiory opowiadań o inkwizytorze Piekary, czy sam początek Wędrowycza są ciekawe. Choć jak sobie przypominam "Kłamcę" Ćwieka brrrr! Co ciekawe o kilku lat staram się sprzedać tą nie-książkę i żaden skup czy antykwariat w Krakowie tego nie chce  ::)
A jak już jesteśmy przy wydawnictwach to warto sprawdzić Runę, w szczególności książki Brzeźińskiej (Saga o zbóju Twardokęsku czy Wody głębokie jak niebo).
Huriel
GM Iron Lady ;-)
Administrator
Forum Addict
*

KoHaniutka

« Reply #106 on: September 13, 2009, 12:06:57 PM »

Runa wydaje także Mortkę, a jego "Wojna runów" czy "Ragnarok 1941" to naprawdę ciekawe książki. Runa zreszta wydała również świetny "Wrzesień" Pacyńskiego czy tegoż samego trylogię "Sherwood".

A z innej beczki: Daukszewicz "Pamiętnik IV rzepy" - do pośmiania się do łez :)
Twardowski (Meribas)
Wojownik Twierdzy
Mędrzec
*

« Reply #107 on: September 13, 2009, 10:43:49 PM »

Runa wydaje także Mortkę, a jego "Wojna runów" czy "Ragnarok 1941" to naprawdę ciekawe książki. Runa zreszta wydała również świetny "Wrzesień" Pacyńskiego czy tegoż samego trylogię "Sherwood".

Fakt, Mortkę bardzo lubię i z tego co go kojarzę z konwentów i spotkań autorskich to miły gościu któremu woda sodowa nie uderzyła do łba.
Polecę jeszcze "Herbatę z kwiatem paproci" Michała Studniarka. Bardzo ciekawe pomysły i konstrukcja świata, oraz pewna poetyka całości. Byłem bardzo smutny gdy książka się skończyła. Książka jest niestety niedostępna w normalnej sprzedaży pozostają antykwariaty.
RAJ
Wojownik Twierdzy
Bohater
*

« Reply #108 on: September 15, 2009, 01:17:24 PM »

tegoż samego trylogię "Sherwood".
No sorry ale tego czytac sie nie dawalo...
emssik
Wojownik Twierdzy
Mędrzec
*

« Reply #109 on: October 01, 2009, 10:49:28 AM »

tegoż samego trylogię "Sherwood".
No sorry ale tego czytac sie nie dawalo...

A "Kłamca" Ćwieka jest genialny :) Co za szczęście, że wszyscy jesteśmy różni :)
Twardowski (Meribas)
Wojownik Twierdzy
Mędrzec
*

« Reply #110 on: October 01, 2009, 01:47:07 PM »

Już jest! Już jest! W końcu po latach bojów, trudów i znoju ukazał się Wolsung RPG. Wczoraj w nocy odebrałem podczas imprezy premierowej i muszę powiedzieć że jest przecudny. Bardzo dobrze wydany, ładnie ilustrowany i kapitalnie napisany. Na na razie opinia na szybko, ale miód aż kapie z tego systemu. Zainteresowanych odsyłam na stronę http://wolsung.pl/ :D
Tarquill
Wojownik Twierdzy
Bohater
*

« Reply #111 on: October 04, 2009, 12:57:47 PM »

Ze bardzo ladnie wydany i ilustrowany to potwierdze, bo tez na takowej imprezie bylem (tylko, ze w Krakowie :P).  Co do miodnosci systemu bym sie nie wypowiadal, bo nie kazdemu musi pasowac steampunk ;).
Twardowski (Meribas)
Wojownik Twierdzy
Mędrzec
*

« Reply #112 on: October 05, 2009, 10:55:50 AM »

Hym, szkoda że musiałem do pracy wracać bo byśmy się pewnie wcześniej czy później znaleźli - też jestem z Krakowa. Zgadzam się że nie każdemu musi steampunk podchodzić, ale mi podchodzi bardzo i dlatego piszę o miodności ;) Przeczytałem już trochę i muszę o tyle zweryfikować moją pierwotną opinię o tyle, że nadal uważam że jest bardzo dobrze napisany, ale już nie tak dobrze jak Monastyr dla przykładu. Co do sprawności mechaniki to na papierze i opisanych przykładach wygląda bardzo fajnie, ale jeszcze jej nie testowałem. Przypadł mi do gustu mechanizm pozwalający graczom wprowadzać elementy scenerii, tła, a nawet wątki :D Tak czy siak bardzo dobra to książka :P

A co by nie było że trollujemy to polecam zapoznanie się z książką Jeremego Scahilla "Blackwater- powstanie najpotężniejszej armii najemnej świata". W skrócie o tworzeniu morderczo skutecznej armii najemników której bał się nawet Kongres USA.
Iago
Wojownik Twierdzy
Super Bohater
*

« Reply #113 on: October 22, 2009, 10:26:40 AM »

Wolsunga testowałem w ramach sesji PBIRC - sam świat, bez mechaniki - na materiałach otrzymanych przez naszego GMa bezpośrednio od autora. Generalnie lubię klimaty steampunkowo-wiktoriańskie, w tym alternatywne rzeczywistości. Ale dla mnie rozgrywka zakończyła się przedwcześnie, z powodu znudzenia konwencją przyjętą przez GMa. Znowu mrocznie-jesiennie-nastrojowo aż do obrzydliwości. Za stary już na to jestem :)

A system (świat) ma potencjał żeby stać się choćby podłożem fajnego przygodowego pulpa (w rodzaju Rippersów z Savage Worlds).  Raczej nie kupię, ale będę kibicował.

Książki na dziś: cykle o detektywie Garrecie Glena Cooka i o detektywie-magu Harrym Dresdenie Jima Butchera. Czytać w oryginale. Enjoy.
Telhar
Przybysz.
Mędrzec
*

« Reply #114 on: October 25, 2009, 07:39:01 PM »

Komuda "Diabeł Łańcucki" i "Czarna szabla".
Trylogie Husycka pióra A.Sapkowskiego , którego wyżej wymieniony Komuda wcale nie najgorzej naśladuje.
Dojori
Przybysz
*

« Reply #115 on: October 29, 2009, 12:22:28 PM »

Ja polecam :

Glen Cook - cykl od detektywie Garrecie
                - cykl o Czarnej Kompanii ( tak może 5 pierwszych tomów);

R.A. Salvatore - seria "Legenda Drizzta" - co prawda lekkie, ale sprawnie napisane;

J.V.Jones - "Jaskinia z Czarnego Lodu", "Forteca w Szarym Lodzie" - trzecia część bedzie po polsku może za jakies 2 lata - autorkę bardzo polecam;

Garth Nix - "Sabriel' "Lirael" "Abhorsen"

poza tym całe multum przyjemnych czytadeł autorów : R.Feist, D.Eddings, Mercedes Lackey.

Dojo
Zamir
Wojownik Twierdzy
Super Bohater
*

Zamir MATURA 1965 - Punkt G - fakt czy mit?

« Reply #116 on: October 29, 2009, 12:42:04 PM »

OFF TOP:

Czy ktoś przeczytał "Żmiję" Sapkowskiego? Proszę o recenzję :D
Iago
Wojownik Twierdzy
Super Bohater
*

« Reply #117 on: October 29, 2009, 02:58:01 PM »

Czy ktoś przeczytał "Żmiję" Sapkowskiego? Proszę o recenzję :D

Recenzja mojej koleżanki: "dziwne, dziwne, zupełnie nie jak Sapkowski" - może być? :>

Ksiązka na dziś: sir Steven Runciman "Dzieje Wypraw Krzyzowych" (właśnie wyszło nowe wydanie, można za niecałe 150 PLN dostać całość). Ktoś wie, gdzie można dorwać "Kulturę średniowiecznej Europy" Le Goffa?
Twardowski (Meribas)
Wojownik Twierdzy
Mędrzec
*

« Reply #118 on: October 29, 2009, 03:35:06 PM »

Ksiązka na dziś: sir Steven Runciman "Dzieje Wypraw Krzyzowych" (właśnie wyszło nowe wydanie, można za niecałe 150 PLN dostać całość). Ktoś wie, gdzie można dorwać "Kulturę średniowiecznej Europy" Le Goffa?
Jackues Le Goff jest ciężko dostępny generalnie, tylko najnowsze książki są w miarę dostępne ("Bóg średniowiecza" czy "Historia i Pamięć"). Gdybyś był zainteresowany to mogę popytać znajomych antykwariuszy ?
Telhar
Przybysz.
Mędrzec
*

« Reply #119 on: November 18, 2009, 05:29:45 PM »

Ma ktoś pojęcie z gdzie mogę zakupić "Księgę zaginionych opowieści" Tolkiena? A przy okazji nick "Telcharr" jest "nieklimatyczny" oraz odrobinę podobny do mojego...
Pages: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 15
  Print