Powiem tak...
Odżałowałem, kupiłem, pograłem 3 dni.
W pierwszym momencie wciąga, chociaż grafika jest strasznie archaiczna. animacje postaci, modele postaci, szczególnie twarze to masakra. Natomiast widoki i przestrzeń w grze wymiata. Cała masa rozwiązań jest genialna. Wszystko jest do bólu logiczne.
Do sterowania można się przyzwyczaić, jest mądrze wymyślone.
Tylko o jednym trzeba pamiętać, to nie jest normalny, kolejny MMO. To jest coś
kompletnie innegoJeżeli cały czas będziesz miał to z tyłu głowy, nie będziesz się wściekał ze ci znowu zarąbali wszystkie rzeczy to będzie OK.
Zresztą tutaj itemy nie maja dużo znaczenia, liczy sie wyskilowana postać. Bo leweli nie ma, jak biegasz duzo, twój skill w bieganiu rośnie, jak strzelasz z łuku - rośnie skill z łuku. Ważny jest twój skill w danej broni czy crafcie, a nie itemy. Miecz to tylko kawałek metalu, ważne kto go trzyma. To jest super, tak jak w Oblivionie czy Morrowindzie. Walkę tez najlepiej do tych gier można porównać.
Nie ma czegos takiego jak "aggro". Jeżeli mob cie zobaczy, nawet z daleka, to zasuwa prosto do ciebie. Dlatego chowanie sie za murkami, drzewami ma sens. Jak w życiu

Generalnie w grze nie ma lasu z dzikami stojącymi co 20 metów i atakującymi ciebie jak podejdziesz do niego na 3,5 metra bo z 4 metrów sie nie agruje

. moby sa na spotach, w dolinkach, jaskiniach i wśród ruin. Jak cie zobaczą zza drzewa, zaraz lecą, a jak maja 20% życia to uciekają klucząc ile sił w nogach. Raz mi takie jeden nawet na drzewo zwiał i nic nie mogłem zrobić bo nie miałem łuku w plecaku.
Nie ma "tapowania" moba. Jak mob jest martwy to pojawia się nagrobek i jeżeli obok jest inny gracz to może ci zabrać wszystko sprzed nosa. A ty możesz go zaraz zabić jak się wkurzysz.
Itemów z mobów leci masa i warto mieć pochowane w banku na zapas, jakieś szmaty, miecze łuki, staffy. Nie należy sie przywiązywać do itemów, bo zaraz znajdą się nowe, a i tak te co je mamy to się zużywają i tak dość szybko.
Generalnie jak tylko itemy do questów, gold czy cenniejsze graty - zaraz lecieć trzeba do banku i tam trzymac a nie w plecaku.
System w inventory jest kapitalny, torby w torbach i workach - jak ktos grał w Ultime Online to będzie wiedział o co chodzi.
Ja na razie cancelowałem konto, ale pogram jeszcze, kto wie może się nawrócę na PvP. Na razie to gra nie za bardzo dla mnie, ja wole spokojnie... questy porobić a tu trzeba uważać, patrzeć za siebie.
Ale jakiegoś strasznego gankowania to nie widziałem, owszem pomiędzy frakcjami się tłuką, ale pomiędzy swoimi to nie.
Zapisałem sie do Royal Legionu, chłopaki tam ostro już wymiatają.
Polityka i kontrolowanie terenu w Darkfallu to oddzielny wielki temat.
Tam gildie i sojusze tworzą regularne państwa z granicami. Wynajmują NPCów do obrony, są armaty i maszyny oblężnicze...
Są miasta i wioski gildyjne, statki, tratwy, walka z mounta i masa rzeczy których jeszcze dłuugo nie spróbuje.

Dla kogoś kto lubi PVP to
POZYCJA OBOWIĄZKOWA!!!!