Pages: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 33
  Print  
Autor Topic: ..::Star Wars. The Old Republic MMo::..  (Read 122810 times)
Amarande
Lotro Officer
Bohater
*

« Reply #225 on: July 27, 2011, 08:43:10 AM »

http://betacake.blogspot.com/ - przecieki z bety, obrazki, filmy itp.
Inkwizytor
Moderator
Super Bohater

« Reply #226 on: July 27, 2011, 10:03:05 AM »

Szykuje się też grupa miłośników porządku ;)

Widzę, że jednak podzielimy się na dwie frakcje - szkoda.
Khelegros
Radny
Forum Addict

« Reply #227 on: July 27, 2011, 10:39:07 AM »

Spoko nie ma co na siłę grać po stronie, po której się nie chce. Osób myślę, że po jednej i drugiej stronie będzie dość, żeby się dobrze bawić, a po pewnym czasie dojdzie zapewne do jakiś rotacji itp. Fajnie, że zawsze będzie opcja, żeby zrobić sobie postać po innej stronie mocy i dalej się bawić w szeregach Twierdzy.  Pytanie czy będzie możliwość istnienia dwóch gildii o takich samych nazwach po przeciwnych stronach konfliktu na jednym serwerze.
Po pewnym czasie natomiast może się zdarzyć, że zostanie przeważająca grupa osób po jednej tylko stronie i wtedy będzie można się zastanowić nad skupieniem się tylko na niej.
Elron
Wojownik Twierdzy
Mędrzec
*

« Reply #228 on: July 27, 2011, 10:40:58 AM »

http://gamecorner.pl/gamecorner/1,86013,9996518,_Cyfrowa_edycja_The_Old_Republic_jest_ograniczona.html
Nie tylko my się śmiejemy z tego ograniczenia klientów digital. ;P A podobno tytuł ma trafić nawet do 12milionów graczy... :>
Szkoda że tak wielu internetowych "dziennikarzy" nie sprawdza rzeczy o których piszą.

Ilość preorderów jest ograniczona ponieważ, według tego co tłumaczą twórcy na oficjalnych forach, EA i Bioware dążą do jak najbardziej płynnego wypuszczenia gry. Osoby które kupiły preorder będą mogły zacząć grać 3-6 dni przed oficjalnym startem gry. Chodzi o to żeby uniknąć tłoku w startowych grach.
Ponadto gra nie zostanie wypuszczona na raz na całym świecie, premiera ma się odbyć w Ameryce Północnej i części Europy(Bałkany np się nie załapały), dla innych regionów premiera będzie opóźniona by lepiej przygotować dla nich usługi i zapewnić jak najpłynniejszy start gry.
Co do tych 12 milionów to tez nie wiem skąd się wzięły - na wczorajszym Conference  Call akcjonariuszy EA jeden z dyrektorów EA powiedział, że cały zachodni rynek gier MMO to według ich badań potencjalnie "dwucyfrowa liczba milionów" użytkowników, niestety wiele stron źle zinterpretowało to zdanie i podało że EA sprzedało miliony preoerderów albo że planuje miec kilkanaście milionów abonentów. Na tym samym Conference Call  dyrektorzy tłumaczyli że przy sprzedażny 500 000 kopii gry inwestycja się zwróci a przy ponad milionie będzie bardzo zyskowna. Są oczywiście przygotowani na obsługę milionów kont graczy ale raczej nie licza na więcej niż 1-2 mln ludzi na starcie ( na samą betę zapisało się już chyba ponad 1,5 mln ludzi).

@Inkwizytor
Ja się akurat cieszę z tego że będą oddziały Twierdzy po obu stronach, docelowo planuję zagrać każdą klasą postaci z obu stron konfliktu, niektórymi 2 razy żeby poznać historię light side/dark side i żeby mieć wszystkie Klasy Zaawansowane:)
Póki co z tego co widziałem to na stronie swtor.com do Twierdzy po stronie Republiki zapisane jest 24 osoby a po stronie Imperium chyba 3, warto się tam zapisywać bo Bioware ma zamiar balansować ilość ludzi z obu stron na serwerach przez sugerowanie zgłoszonym gildiom serwerów. Poza tym gildia może podać również swoje gildie-rywali by trafić z nimi na ten sam serwer.
Smuga (Iren)
Wojownik Twierdzy
Weteran
*

« Reply #229 on: July 27, 2011, 01:09:48 PM »

BTW co z gildią po ciemnej stronie? widze narazie 3 memberów a zdaje się żeby gildia przeszła do live w dniu premiery potrzebnych jest minimum 4 memberów
4 memberów, którzy zapreorderują (nie musi w tym być lidera, ten musi tylko przez stronę klepnąć).

Oczywiście guildię będzie można stworzyć normalnie in-game już po premierze. ;P

Niby od września startują beta eventy. Oczywiście nie będą open bo serwery Bio/EA by nie wytrzymały. ;P Tylko dla wybrańców.
http://www.joystiq.com/2011/07/21/star-wars-the-old-republic-beta-test-weekends-begin-in-septem/

"We are targeting Star Wars: The Old Republic to be one of the biggest  launches of holiday 2011," said Dr. Ray Muzyka, Group General Manager  and Co-Founder, BioWare and Senior Vice President, Electronic Arts.
Czyli premiera w okolicach gwiazdki.

To amerykanie tak? no to niekoniecznie o gwiazdkę mu chodziło, stawiam raczej na święto dziękczynienia tj. o ile dobrze pamiętam czwarty czwartek listopada.Wpisywało bysie to zresztą doskonale w inne pogłoski mówiace o listopadowej premierze

Elron
Wojownik Twierdzy
Mędrzec
*

« Reply #230 on: July 27, 2011, 01:53:02 PM »

Nie powiedzieli Christmas 2011 tylko holiday 2011, to bardzo pojemny termin, nawet Amerykanie nie zgadzają się co do tego, jakich miesięcy to może dotyczyć, także po staremu można spodziewać się premiery między październikiem a grudniem.
Naixenia
Jeździec
**

« Reply #231 on: July 27, 2011, 03:02:10 PM »

Pytanie czy będzie możliwość istnienia dwóch gildii o takich samych nazwach po przeciwnych stronach konfliktu na jednym serwerze.
Khel na to bym nie liczyl :) baaaaaaaaardzo znikoma szansa aby takie cos bylo mozliwe :)
Elron
Wojownik Twierdzy
Mędrzec
*

« Reply #232 on: July 27, 2011, 03:07:15 PM »

Mają zamiar pozwolić na tworzenie postaci po obu stronach konfliktu na jednym serwerze więc kto wie jak będzie z gildiami. 
Khelegros
Radny
Forum Addict

« Reply #233 on: July 27, 2011, 03:18:52 PM »

No poczekamy zobaczymy. Jeżeli nie będzie takiej opcji pozostaje lekko zmienić nazwę jednej z gildii, bądź też grać na dwóch różnych serwerach.
Opcja z wybieraniem wrogiej gildii póki co nie działa z tego co mi wiadomo (przynajmniej nie dostrzegłem jej na panelu gildii), a szkoda bo może by rzuciła na tą sytuację trochę światła. W sumie w wolnej chwili może wyskrobie jakiegoś posta na forum SW albo poszukam już istniejącego ;].
Camil (Gwyndeith)
Wojownik Twierdzy
Bohater
*

Casual

« Reply #234 on: July 27, 2011, 04:42:37 PM »

Sorry Earlion, ale jak dla mnie tekst "EA i Bioware dążą do jak najbardziej płynnego wypuszczenia gry" znaczy tylko "nie chcemy otwierać dodatkowych serwerów bo to kolejne koszta, które nie wiemy czy się zwrócą" albo "ściemniamy z tym limitem by podbijać hype i jak najszybciej sprzedać preordery". :P Ich tłumaczenia są nielogiczne nawet z marketingowego punktu widzenia. Nikt, a już szczególnie EA, nie zrezygnowałby z dodatkowego zysku (szczególnie, że potrzebują sprzedać 0.5miliona kopii).
Co do tłoku w startowych zonach, to rozwiązuje się to przez większą liczbę serwerów (dlaczego MMO nigdy nie mają przygotowanych na starcie mechanizmów transferów i server merge'ów, tylko się dziwią że po 3 miesiącach są one konieczne? -.-) i kolejki, które wpuszczają graczy partiami.

Te 3dni headstartu to dla USA, 6dni dla EU, tak?

Odnośnie tych 12 milionów, to masz rację. Wynik nadinterpretacji niefortunnej wypowiedzi Erica Browna:
http://www.swtor.com/community/showthread.php?t=278679
* RPU to Revenue Per User, czyli ile można zysku wycisnąć z pojedynczego klienta
Z tym, że szczerze wątpię w sukces TORa na azjatyckim rynku... albo wątpię w sukces TORa na EU/US rynku jeśli zrobią grę pod azjackich grinderów. :P

"million and a half ready to test for free" <- podoba mi się to określenie. Nie chodzi o to, że 1.5miliona ludzi chciałaby pograć za darmo, ale to że 1.5mln osób jest gotowa odwalić robotę testerów nie biorąc za to żadnej kasy. ;D

Co do krajów Bałkańskich (Litwa, Łotwa, Estonia... są częścią UE), są niestety dość często pomijane. Jednak to tylko kwestia braku umów z dystrybutorami. Nie będzie IP blokad (może troszkę szkoda...), więc gry będzie można zamawiać przez amazon czy inne sklepy. Nie wiem jak z Origin. :P
BTW ktoś studiuje może prawo gospodarcze UE? Czy blokada IP na wybrane państwa będące członkami Unii, nie byłaby pogwałceniem prawa?

To będzie można mieć postacie obu frakcji na jednym serwerze? Hmm... będzie sporo protestów. Przy RIFCie zwolennicy i przeciwnicy tego rozwiązania bardzo długo się ścierali. Mi tam rybka. Jednak wątpię by dwie guildie, niezależnie czy po tej samej czy po przeciwnych stronach, mogły mieć taką samą nazwę. No chyba, że wymyślicie jakieś Tvvierdza, albo TWlERDZA, jeśli można mieć nazwę wielkimi (tam jest małe L).

Ja tam osobiście chciałbym pograć DPS Inquisitorem i Tank Trooperem. Problemem jest oczywiście czas by poświęcić go na dwie postacie. :( Posiadanie alta po tej samej stronie jest łatwiejsze, bo zawsze ma dopływ gotówki/matsów z maina.
Khelegros
Radny
Forum Addict

« Reply #235 on: July 27, 2011, 04:48:37 PM »

Camil pomieszały Ci się kraje bałtyckie (Litwa, Łotwa, Estonia) z z państwami bałkańskimi (Albania, Bośnia i Hercegowina, Bułgaria, itd.), o których pisał Earlion.
Elron
Wojownik Twierdzy
Mędrzec
*

« Reply #236 on: July 27, 2011, 05:01:21 PM »

Wiesz Camil, ja jestem w stanie uwierzyć w te wyjaśnienia - EA nauczyła się na przykładzie Warhammer Online czym kończy się m. in. nieudana premiera gry. Z tego co widać w ich wypowiedziach bardzo chcą uniknąć popełnienia tego samego błędu po raz kolejny. Stąd brak konkretnej daty premiery, ciągłe przesuwanie "release window" i prawdopodobnie stąd ograniczona ilość preorderów.
Nawet jeśli boją się otwierać za dużo serwerów na starcie to raczej nie ze względu na koszta tylko też coś co miało miejsce w WAR - sklonowali część serwerów w krótkim czasie a po upływie pierwszego miesiąca musieli je zamykać. A zamykanie serwerów w grach MMO wysyła raczej negatywny sygnał do odbiorców.

Co do 2 Twierdz na tym samym serwerze - nie jestem fanem tego pomysłu, na dzień dzisiejszy ma być możliwość utworzenia max 8 postaci na 1 serwerze, więc musiałbym mieć 1 serwer ze wszystkimi Zaawansowanymi Klasami Republiki a klasy Imperium musiałbym zakładać na innym-jeśli obie Twierdze będą na jednym serwerze to moich Imperialistów będę miał bez gildii:)

Co do headstart - jego długość jest uzależniona od tego jak szybko zarejestruje się preorder na stronie, swój zarejestrowałem już w czwartek więc mam nadzieję że załapię się na 6 dni:)
Naixenia
Jeździec
**

« Reply #237 on: July 27, 2011, 05:10:31 PM »

Co do tłoku w startowych zonach, to rozwiązuje się to przez większą liczbę serwerów (dlaczego MMO nigdy nie mają przygotowanych na starcie mechanizmów transferów i server merge'ów, tylko się dziwią że po 3 miesiącach są one konieczne? -.-) i kolejki, które wpuszczają graczy partiami.
Coz , stawianie za duzej ilosci serverow tak jakbys chcial to najwieksza glupota jaka mozna zrobic bo wowczas po pewnym czasie servery wymieraja i stwarzaja jeszcze wieksze problemy... lepiej zapelniac servery systematycznie... najlepiej chyba sobie z tym jedna poradzil Blizzard podczas wystartowania WoW i kazdego z dodatkow :)
lepiej otworzyc na starcie np 10-12 realmow poczekac az beda pelne i otworzyc kolejne aby sie zapelnialy. ofc nie mowie tu o pelnych gdzie sa kolejki po 2h aby sie zalogowac w godzinach szczytu ale populachi high / full
To będzie można mieć postacie obu frakcji na jednym serwerze? Hmm... będzie sporo protestów. Przy RIFCie zwolennicy i przeciwnicy tego rozwiązania bardzo długo się ścierali. Mi tam rybka. Jednak wątpię by dwie guildie, niezależnie czy po tej samej czy po przeciwnych stronach, mogły mieć taką samą nazwę. No chyba, że wymyślicie jakieś Tvvierdza, albo TWlERDZA, jeśli można mieć nazwę wielkimi (tam jest małe L).
- co do tego czy to dobrze iz na 1 realmie bedzie mozna mic 2 frakcje coz... na PvP imo powinno byc przynalezenie tylko do 1 frakcji / PvE wsio ravno ..., dlaczego ? ano dlatego ze latwiej byloby wysledzic kogos kogo sie chce zgankowac po przeciwnej stronie wystarczyloby zalozyc sobie 1lvl alt :)
- zas co sie tyczy nazwenictwa gildii , malo prawdopodobne aby wielkosc liter miala znaczenie :) , co najwyzej jakies i z kreseczka :P
Sorry Earlion, ale jak dla mnie tekst "EA i Bioware dążą do jak najbardziej płynnego wypuszczenia gry" znaczy tylko "nie chcemy otwierać dodatkowych serwerów bo to kolejne koszta, które nie wiemy czy się zwrócą" albo "ściemniamy z tym limitem by podbijać hype i jak najszybciej sprzedać preordery". :P Ich tłumaczenia są nielogiczne nawet z marketingowego punktu widzenia. Nikt, a już szczególnie EA, nie zrezygnowałby z dodatkowego zysku (szczególnie, że potrzebują sprzedać 0.5miliona kopii).
tym to mnie poprostu rozwaliles :D
co do kosztow to raczej logiczne , ale wydaje mi sie ze akurat EA / Bioware sa na tyle prestizowymi firmami ktore jednak nie chca zrobic failstartu jak to uczynil FUNCOM wydajac AoC
imo ich tlumaczenia sa zasadne poprzez doswiadczenia innych MMO ktore takowych krokow nie zrobily , co do sprzedawania preorderow mysle ze 0,5miliona kopi to dla tego tytulu zaden problem :)... chocby i sami fanboye SW beda chcieli kupic a ich raczej malo nie jest... nie sadze abys byl jakos zwiazany z EA aby pisac iz "  Nikt, a już szczególnie EA, nie zrezygnowałby z dodatkowego zysku " bo raczej nie wiesz jakie maja w planach posuniecia marketingowe zwiazane z tym tytulem ;-)... ani jak planuja rozwijac ten projekt. Pozatym pokarz mi Producenta Gier pokroju EA / Activision /Blizzard itd ktore nie sa komercyjne ;> z nastawieniem na zarobek... o to przeciez chodzi aby sprzedac swoj produkt jak najlepiej, oraz w przypadku abonamentowych MMO aby miec jak najwiecej subskrybcji
Smuga (Iren)
Wojownik Twierdzy
Weteran
*

« Reply #238 on: July 27, 2011, 05:51:18 PM »

Coz , stawianie za duzej ilosci serverow tak jakbys chcial to najwieksza glupota jaka mozna zrobic bo wowczas po pewnym czasie servery wymieraja i stwarzaja jeszcze wieksze problemy... lepiej zapelniac servery systematycznie... najlepiej chyba sobie z tym jedna poradzil Blizzard podczas wystartowania WoW i kazdego z dodatkow :)
lepiej otworzyc na starcie np 10-12 realmow poczekac az beda pelne i otworzyc kolejne aby sie zapelnialy. ofc nie mowie tu o pelnych gdzie sa kolejki po 2h aby sie zalogowac w godzinach szczytu ale populachi high / full

No o ile sobie przypominam to z po premierze WoW Blizzard wstrzymał na 1 czy 2 miesiące dostarczanie kolejnych kopii do sprzedaży. (nie było wtedy wersji digital :P)
A co do pre-orderów to daje to dość dobre pojęcie co do ilości chętnych do gry w momencie premiery. Nie dziwi mnie też ew. ograniczenie pre-orderów. To kwestia ilości wstępnie przygotowanego miejsca na serwerownie. Z wypowiedzi i newsów w sieci wynika że na chwile obecną ilośc sprzedanych pre-orderów przebiła juz wszystkie tytuły jakie miały preordery w EA włączając w to gry konsolowe...

IMHO spieprzenie w takiej sytuacji premiery to strzał w kolano na który nawet EA nie może sobie pozwolić bo wtedy akcjonariusze roznieśli by zarząd na mieczach świetlnych...
Elron
Wojownik Twierdzy
Mędrzec
*

« Reply #239 on: July 27, 2011, 06:14:20 PM »

Jedna sprawa - nie ogólna ilość sprzedawanych preorderów ale ilość sprzedanych preorderów w tak krótkim czasie (200 000 w ciągu 5-6 dni)mnawet BF3 nie miał tylu sprzedanych preorderów w ciągu tego samego czasu.
Pages: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 33
  Print