Pages: 1 2 [3]
  Print  
Autor Topic: Wrześniowy konkurs - zabawa dla każdego  (Read 13126 times)
Giliarwe
Wojownik Twierdzy
Bohater
*

« Reply #30 on: September 13, 2009, 10:33:33 PM »

jako ze nie mialem przerwe w dostawie pradu kiedy zaczynalem odp na pytanie dodam, iż w grze jest jeszcze jeden William(Huggins) zwany potocznie Bill'em(tak ten Bill -troll w trollshaws) i nie jestem pewien co do burmistrza Michel Delving(kiedys byl tam William)

edit: Burmistrz MD to Will ;]
Huriel
GM Iron Lady ;-)
Administrator
Forum Addict

KoHaniutka

« Reply #31 on: September 13, 2009, 10:53:57 PM »

a William Tunelly?
Murkar
Wojownik Twierdzy
Bohater
*

Maruda

« Reply #32 on: September 14, 2009, 07:31:44 AM »

O Billu The Trollu pisałem, burmistrz ma rzeczywiście Will, to też jest od Williama przecież, ale takiego o nazwisku Tunelly nie kojarzę i nie udało mi się go znaleźć w żadnych źródłach... nieistotne, nikt takiej odpowiedzi nie dał, to się głowić nie będę.

Ważne, że po uwzględnieniu zdrobnienia poszukiwanego imienia zagadka stała się bardzo prosta.

Gilu, nie trza było czekać na ostatnią chwilę :P. Zwycięstwo Ci umyka :).
Giliarwe
Wojownik Twierdzy
Bohater
*

« Reply #33 on: September 14, 2009, 11:37:24 AM »

mowisz, ze ukyma?(tzn ze jeszcze nie umknelo ;p ) ale bedczie dobrze jak bede 3 ;p (dostales ode mnie juz odpowiedzi na obecny? bo narazie nie dostalem pma z potwierdzeniem wiec zczynam sie bac ze bede musial od nowa to pisac :D )

pozdro
Murkar
Wojownik Twierdzy
Bohater
*

Maruda

« Reply #34 on: September 19, 2009, 08:52:08 AM »

BUMP!

Przypominam, że odpowiedzi można dosyłać jeszcze tylko dziś do godziny 17.00.
Nuomi
Przybysz
*

« Reply #35 on: September 19, 2009, 06:53:44 PM »

No to koniec :) Czekamy na werdykt - ale to zleciało ...
Murkar
Wojownik Twierdzy
Bohater
*

Maruda

« Reply #36 on: September 19, 2009, 09:59:36 PM »

Zacznijmy może od odpowiedzi na ostatnią rundę zadań:
1.
Muszę się tutaj przyznać do błędu merytorycznego, jaki popełniłem. Otóż z lektury Silmarilionu (przynajmniej po polsku) nie można ewidentnie wyciągnąć wniosku, że Majarowie byli Ainurami. Związek między Ainulindalë a Valaquenta jest tylko poprzez Valarów. SKibniewska nazywa zarówno Valarów jak i Majarów "duchami" przed zstąpieniem na Ardę, jednak nigdzie nie jest napisane, że jedynymi duchami stworzonymi przed stworzeniem świata byli Ainurowie.
Nie udało mi się złapać wydania angielskiego, być może gdzieś tam zamiast słowa duch przy opisie Majarów znalazłbym słowo Ainur, udało mi się jednak ustalić na podstawie przypisów do Niedokończonych Opowieści, że Majarów również zaliczamy do Ainurów.
Gdzie można jednak znaleźć tę informację w opowieściach Tolkiena, nie umiałem znaleźć, muszę więc uwierzyć poprawności tych przypisów i wszelkich innych opisów Majarów, jakie znalazłem w Internecie.
Będę wdzięczny, jeżeli ktoś potrafi wskazać mi wyraźne i jednoznaczne zdanie z twórczości Tolkiena albo choćby jego notatek o tym fakcie.

Tak więc przez moją błędną interpretację oczekiwałem w pytaniu liczby 15.
Było 14 Wielkich Valarów i oczywiście Melkor, który przecież był też Ainurem. Większość odpowiedzi zawierała liczbę 15, jak również zwracaliście uwagę, że trzeba doliczyć licznych Majarów, których liczby nie znamy.
Niestety nie wszyscy zwrócili na to uwagę, jak również nie wszyscy wskazali liczbę 15. Zastanawiałem się czy po prostu tego pytania zwyczajnie nie anulować (ze względu na nieporozumienia jakie mogło wywołać), jednak nie chciałem żeby czas przez Was poświęcony na znalezienie odpowiedzi poszedł na marne.
Zdecydowałem więc, że poprawną odpowiedzią jest zarówno 15 jak i "nie wiadomo".

2.
Pytanie było z podwójną pułapką. Po pierwsze można było nieopatrznie i bez zastanowienia wskazać Mordiritha, który jest właściwie tylko sługą Czarnoksiężnika z Angmaru, władcy Carn Dum.
Ci którzy potrafili odróżnić tych dwóch panów i wskazali Czarnoksiężnika lub jeden z jego wielu innych tytułów, m. in. Witch-King of Angmar, Lord of Nazgul, Black Prince itd. otrzymali 1 punkt.
Pytałem o imię tej postaci w takiej formie, która miała zasugerować, że niekoniecznie jest to pewne informacja, ale ogólnie przyjęta i stosowana jako najbardziej prawdopodobna.
Otóż Witch-King of Angmar to Tindomul, który miał został jednym z królów Numenoru. Jednak został wyrzucony z królestwa za naukę Czarnej Mowy Saurona. Przeniósł się on do Arnoru gdzie nazywano go Isilmo - równy Isildurowi. To właśnie on najprawdopodobniej zbudował Carn Dum i przejął władzę w Angmarze.
Reasumując więc władcę Carn Dum możemy nazywać imieniem Tindomul lub Isilmo. Pozostałe określenia to jego tytuły i przydomki a nie imiona.

3.
Miejsce pokazane na obrazku to Ost Barandur.
Szkoda, że nie można stamtąd zobaczyć wież Bree... nawet na Ultra High :).

4.
Cieszy mnie, że ktoś wpadł na właściwą odpowiedź:
Po kilku godzinach spaceru po lesie w towarzystwie hobbita nie ma szans, żeby zostało jeszcze coś do zjedzenia :). Za tę odpowiedź były dwa punkty. W końcu kategoria nosiła tytuł "logika" a nie "matematyka".
Kto jednak zdecydował się na matematykę mógł zdobyć 1 punkt.
Oczywiście sprawiedliwy podział to po pierwsze taki, żeby każdy dostał tyle samo jadła. Należy więc każdemu rozdać równowartość 11 śliwek.
Ponieważ tylko śliwki dają liczbę nieparzystą, należy 7 śliwek podzielić na 3 osoby, czyli 3, 3 i 1 śliwka do podziału.
Następnie do sprawiedliwości dorzućmy warunek, aby każdy dostał wszystkie owoce jakie lubi i żadnych, których nie lubi.
Człowiekowi możemy dać tylko jabłka, trzeba mu dać 2, bo inaczej nie wyjdzie równowartość 11 śliwek. Mamy więc 2 jabłka i 3 śliwki dla człowieka.
Elfowi możemy dać 5 gruszek i 1 śliwkę, ale tego nie zrobimy, bo chcemy dać też gruszkę hobbitowi. Dajmy więc elfowi 4 gruszki i 3 śliwki. Wtedy dla hobbita zostają 2 jabłka, 1 gruszka i 1 śliwka.
W skrócie:
człowiek - 2 jabłka, 3 śliwki
elf - 4 gruszki, 3 śliwki
hobbit - 2 jabłka, 1 gruszka, 1 śliwka

Teraz podsumowanie punktów:
Bursztynka - 17,5
Nuomi - 17
Gilliarwe - 16
Laime - 12
Niobar - 12
Kelran - 4

Nie chciałem robić dogrywek, żadnego przedłużania konkursu, więc przeprowadziłem rewizję poprzednich odpowiedzi próbując coś odjąć lub dodać jednej z osób, które miały po 17 punktów.
Dodatkowe 0,5 punktu przydzieliłem Bursztynce, której nie udało się dotrzeć do właściwego miejsca w Ettens w poszukiwaniu miejsca śmierci Aradora, ale która to miejsce zaznaczyła na swojej mapie. Dodam tylko, że był to chyba pierwszy wypad Bursztynki w okolice TA, pierwsza śmierć i zmiana ratingu :).
Myślałem też czy nie zaliczyć Bursztynce pytania owocowego, zamiana 1 gruszki na 2 śliwki to nie aż tak duży błąd.
Jakkolwiek by nie było, kobiety mają lepsze warunki przy fotokomórce na mecie :P.

To już koniec, nagrody rozdam pewnie jutro, pójdą maile w grze. Gratuluję zwycięzcom!

Dziękuję wszystkim serdecznie za udział w zabawie. Szkoda, że uczestników było tak niewielu, widocznie pytania były troszkę za trudne dla szerszego grona. Następnym razem trzeba będzie o tym pamiętać.
Mam nadzieję, że bawiliście się co najmniej tak samo dobrze jak ja wymyślając pytania i czytając Wasze odpowiedzi. Dzięki serdeczne.
Bursztynka
Wojownik Twierdzy
Mędrzec
*

Roleplaying

« Reply #37 on: September 20, 2009, 03:22:44 AM »

Murkar - Za twojego czasu zaangażowanie i
              gry nam urozmaicanie.
              Za zagadek szukanie
              i źródeł przeglądanie.
              Za konkursowe działanie,
              szczere podziękowanie.
              A teraz czas na spanie,
              choć pamięć zlotu i oklasków obecnych
              na wieść o wynikach, ze mną pozostanie.
              oraz Niobara szczerze uradowanie,
              że doceniłeś jego hobbitów znanie
              i w odpowiedzi wykazanie,
              że do jedzenia przy nich nic nie zostanie ;D
Gybryn
Jeździec
**

« Reply #38 on: September 20, 2009, 10:54:01 AM »

gratulacje :D
Nuomi
Przybysz
*

« Reply #39 on: September 20, 2009, 10:37:20 PM »

Gratuluje zwycięscy  i dziękuję - fajna zabawa ale troszkę zamieszania było z wynikami ...
Huriel
GM Iron Lady ;-)
Administrator
Forum Addict

KoHaniutka

« Reply #40 on: September 20, 2009, 11:06:19 PM »

Gratulacje dla zwycieżczyni:) Juz wczoraj to opijalismy:)
A Murkarowi dziękujemy za Żywca (tfu!), za konkurs!
Eoreh
Wojownik Twierdzy
Bohater
*

« Reply #41 on: September 21, 2009, 09:26:25 AM »

Dzięki za włożenie tyle trudu w zorganizowanie tego naprawdę super konkursu. I nie przejmuj się że nie wszyscy przysyłali odpowiedzi.. bo na pewno wielu próbowało rozwiązywać zagadki (o ile mieli tylko czas i możliwości), a nie przysyłali odpowiedzi z różnych względów.

Jeszcze raz dzięki i do następnego konkursu.
Pages: 1 2 [3]
  Print