Pages: [1]
  Print  
Autor Topic: Opłaca się kupować life-time subskrypcje? - trochę liczb :)  (Read 417 times)
Needith
Wojownik Twierdzy
Jeździec
*

Make it fun.

« on: February 07, 2010, 04:07:45 PM »

No właśnie... zastanawia mnie to niezmiernie. A oto ceny jakby ktoś nie pamiętał ;)

P.S.
Jeżeli ktoś nie jest zwolennikiem matematyki, lepiej niech opuści ten temat jak najszybciej ;o no to zaczynamy!

Life - $299.99
1 month - $14.99
3 months - $41.97
12 months - $143.88

Zakładając że ktoś jest takim zapaleńcem że będzie grał więcej niż 3 lata, opłaca mu się to w każdym możliwym przeliczeniu.

Z kolei $144/12=$12, czyli kupując roczny abonament płacimy $12 miesięcznie.

Natomiast w przeliczeniu długoterminowym (np. 3 lata) uwzględniając licencję life-time mamy coś takiego:

A) $15/month, czyli 12*3*$15= $540

B) $42/3 months = $14/month, to jest 12*3*$14= $504

C) 144/12 months = $12/month, czyli 12*3*$12=$432

D) Lifetime - no i tu mamy problem. Cena 3-letnia wychodzi sama z siebie ( $300 ), ale dla przybliżenia różnicy przeliczę ile to wychodzi miesięcznie przez trzy lata. No i mamy takie malusie i słodziutkie równanko: 12*3=$300, co oznacza że miesięcznie płacimy $8,(3) czyli w przybliżeniu ~$8.

Tak, osiem głupich dolarów miesięcznie przez trzy lata, taka jest smutna prawda.
Oczywiście licząc na dłuższy okres czasu przeliczenie licencji lifetime staje się jeszcze bardziej opłacalne... Hm.=
Przyznam że sama jestem zdziwiona wynikami...

W razie błędów proszę śmiało wytykać, ale myślę że mój kalkulator działa dobrze ;)
Utumo
Lotro Officer
Bohater
*

« Reply #1 on: February 07, 2010, 04:13:49 PM »

Wart dodać,ze czasem może zdarzyć się promocja na life-time.Ja trafiłem kiedy kosztował bodajże 199$,przy kursie $ okolo 2zł  ;D Biorąc pod uwagę,że trzeci roczek gry już mi prawie strzelił to wychodzi jakieś 5,5$ za miesiąc.Trudno chyba znaleźć taniej mmo na takim poziomie.A czas mija bardzo szybko  ;)
Kadorin
Lotro Officer
Bohater
*

« Reply #2 on: February 07, 2010, 04:15:15 PM »

Ja już chyba od roku zbieram na lifetime, ale jakoś uzbierać nie mogę :)
W moim przypadku opłacałoby się to, bo gram dość długo.
Lifetime to duża wygoda bo nie musisz martwić się, a kiedy to mi się subskrypcja skończy; a i wrócić możesz również w każdym momencie.
Szczerze to nigdy nie robiłem takich badań. :)
Urendir
Wojownik Twierdzy
Jeździec
*

« Reply #3 on: February 08, 2010, 07:28:39 AM »

W sumie dodam od siebie, że im później kupujesz lifetima tym drożej cie on wynosi  ;D . A niby czemu zapytacie?
Dlatego że do jego ceny trzeba dodać to co zapłaciliście do momentu jego kupienia (gdyby lf był od startu nie byłoby comiesięcznego abonamentu). Najbardziej się go opłaca kupić odrazu lub w przypadku promocji.
Tylko trzeba mieć na niego kasiorke niestety.
elrama
Wojownik Twierdzy
Weteran
*

« Reply #4 on: February 08, 2010, 08:05:34 AM »

Jako posiadać life-time'a dodam BRAK CIŚNIENIA - tzn. nie muszę grać bo jutro kończy mi się opłacone konto.  ;D
Huriel
GM Iron Lady ;-)
Moderator
Forum Addict

KoHaniutka

« Reply #5 on: February 08, 2010, 08:29:56 AM »

Abonament? A co to takiego? :)
Nigdy nie żałowałam, że wraz z wyjściem gry zakupiłam life time'a. Po tamtym kursie zwrócił się po 10 miesiącach gry.
Jeśli ktoś ma zamiar grać dłużej, a przynajmniej wracać do lotro od czasu do czasu na paremiesięcy, to myślę, że life time jest dobrym wyjściem.
Needith
Wojownik Twierdzy
Jeździec
*

Make it fun.

« Reply #6 on: February 08, 2010, 08:38:27 PM »

W sumie strasznie mnie kusi żeby kupić sobie tę licencję lifetime ;) jeszcze się nad tym zastanowię (albo poczekam aż dolar potanieje ! :D)
Niobar
Wojownik Twierdzy
Bohater
*

ups...

« Reply #7 on: February 08, 2010, 10:44:26 PM »

ja kupiłem, nie żałuję, nie wiem kiedy się zwróci :P
Veldir
Lotro Officer
Bohater
*

« Reply #8 on: February 09, 2010, 12:50:22 AM »

I ja jestem szczęśliwym posiadaczem. Miałem okazję kupić w jednej z promocji, dolar był wtedy też na dobrym kursie, także zrobiłem dobry interes. Nie potrafię przeliczyć co i jak, ale ważniejszy jest dla mnie komfort psychiczny jaki daje "dożywocie" :)
Murkar
Wojownik Twierdzy
Bohater
*

Maruda

« Reply #9 on: February 09, 2010, 08:11:17 AM »

To i ja się dopiszę - LT zakupiony w promocji kosztował mnie 360zł.

Kiedy płaciłem co miesiąc abonament spędzałem w grze więcej czasu niż powinienem ciągle myśląc o lecącej subskrypcji i jak to trzeba ją maksymalnie wykorzystać.
Po wykupieniu LifeTime mój czas spędzany w grze zredukował się o jakieś 30%, nie ma ciśnienia, nic mnie nie goi i nie napędza, nawet powiem więcej - gra sprawia mi więcej przyjemności, bo włączam ją z większym luzem i tylko wtedy kiedy naprawdę mam na to ochotę.

Podsumowując LT to nie tylko "opłaca się, czy nie opłaca się", ale również dużo większy komfort i "spokój duszy".
Bondur
Wojownik Twierdzy
Mędrzec
*

« Reply #10 on: February 09, 2010, 08:15:18 AM »

tak tylko z przewrotności się zapytam - a co ma kurs dolara wspólnego? :) przecież równie dobrze przy tym niskim kursie ktoś może kupić rok grania czy x* kod na 2 miesiące.

Zniżka na lifetime ma znaczenie ale kurs to zysk dla naszej kieszeni ale nie dla czasu zwrotu z inwestycji :)

elrama
Wojownik Twierdzy
Weteran
*

« Reply #11 on: February 09, 2010, 09:18:25 AM »

Heh, myślę że wszystko już powiedziane. LT to dobra inwestycja (moim zdaniem). LOTRO to dobra inwestycja (moim zdaniem)  ;D. Dodajmy też coś innego - nie ma co przeliczać czy się opłaca czy się nie opłaca. Idąc do knajpki i spędzając wolny czas na tańcach hulankach i swawolach nie patrzymy na to w kategorii - kiedy mi się zwróci ta inwestycja - śmiem dodać że raczej się nie zwróci ... no mam nadzieję. Jest to taka sama odskocznia od codziennej rutyny (czyt. praca-dom-praca-dom....) jak spotkanie z przyjaciółmi, znajomymi. Wiem też że LT zmusza do pewnych wyborów z dziedziny ekonomii tj.ograniczoność zasobów i nieograniczoność potrzeb. Jednym słowem w grę wchodzi brzęcząca moneta. Nie mniej LOTRO daje takie możliwości w grze - pve, pvp, craft, vent, zloty w realu  ;D ) że można przy nim spędzić jakąś część swojego życia. A zakup LT daję Ci duży komfort psychiczny - wybór gdzie ulokować tą brzęczącą monetę podejmujesz tylko raz.  ;) Każdy z nas musi niestety/stety sam dokonać takiego wyboru. Do zobaczenia.

Ps. Ja dokonując zakupy zrobiłem inne założenia matematyczne:
Ile czasu potrzebować będę żeby rozwinąć postać? Poznać różne zagadnienia gry? Mieć "frajdę" w grze z posiadanych postaci. Przełożyłem uzyskany czas na różne opłaty: czy to płatności miesięczne czy tez 60dniowe. Wyszło mi (z tego co pamiętam) ok. 1,5roku. Stwierdziłem, że przy takim upływie czasu LT będzie optymalnym rozwiązaniem. Gram już 1,5roku (w sumie) a nie poznałem gry nawet w 20% - więc sądzę że jeszcze długo będę Wam zawracał głowę i pyskował na forum  ;D . Do zobaczenia.
huckster
Wojownik Twierdzy
Weteran
*

« Reply #12 on: February 11, 2010, 11:21:23 PM »

dla mnie z kolei lifetime to swego rodzaju uwiązanie do gry - co 3 miesiące muszę lub nie odnawiać abonament i w tym momencie decyduję czy chcę grać dalej czy nie. jak mam lifetime to zawsze łatwiej powiedzieć - "e...zobaczę co się tam zmieniło - wejdę na chwilę" (i dzień z głowy :)

To trochę tak jakby ktoś chcąc rzucić palenie musiał skoczyć po paczkę fajek do kiosku (e - nie chce mi się), albo miał cały kontener pod ręką. :)

Obecnie gra mnie już trochę nudzi - czekam na book3  ;D
Utumo
Lotro Officer
Bohater
*

« Reply #13 on: February 12, 2010, 12:50:51 AM »

Jeśli wychodzisz z założenia,że od gry się uzależnisz oraz boisz się,że wpadniesz w nałóg to masz w pełni rację.Wtedy lepiej sobie darować lifetime.Jednak uważam,że takie założnie jest nieco na wyrost.
Tyaric
Przybysz
*

« Reply #14 on: February 12, 2010, 01:02:09 AM »

Wg mnie tak naprawdę potrzeba gdzieś 4 lat żeby to się opłacało, bo nie zawsze wykupujesz tą licencje, jak jedziesz na 2 miesiące na wakacje to też kupujesz ? bo ja nie ... i nie ma gry która przyciągnęła by mnie na 4 lata (0 szans :) ).
Pages: [1]
  Print