Poll
Question: Na ktorym serwerze ma grac Twierdza?
Halgar - 10 (66.7%)
Seradon - 5 (33.3%)
Total Voters: 14

Pages: [1] 2 3 ... 6
  Print  
Autor Topic: Vanguard - Saga of Heroes  (Read 27389 times)
Vallathorn
Wojownik Twierdzy
Weteran
*

« on: June 25, 2008, 11:27:56 AM »

Podejrzewam, ze nie jestem jedynym, ktorego AoC znudzil bardzo szybko, a ze grac w cos musze - wracam skad przyszedlem to jest do Vanguarda. Przynajmniej na jakis czas, dopoki Funcom nie dopracuje gry i nie urozmaici troche endgame contentu. Zauwazylem, ze Twierdza nie ma w VG grze swego oddzialu, a wiekszosci graczy ten tytul kojarzy sie tylko z zabugowanym startem, jaki miala gra. Przez poltora roku jednak wiele sie zmienilo pod tym wzgledem - choc gra nadal ma pewne niedociagniecia, to poki co wielkoscia swiata i zlozonoscia opcji RPG przerasta inne tytuly o kilka dlugosci, moze tylko EQ i EQ2 dorownuja jej pod tym wzgledem, choc zdecydowanie ustepuja grafika.
Dlatego jesli jest ktos w sytuacji podobnej do mojej - rozczarowania niedociagnieciami AoC: malenkim swiatem gry (cala Hyborai to tak mniej wiecej 20% Telonu - swiata VG, w ktorym nie ma ani jednego instancjowanego dungeonu - wszystko otwarte dla wszystkich), uproszczonym craftingiem, brakiem elfow, krasnoludow, orkow, goblinow, polgigantow czy mozliwosci posiadania wlasnego domu, statku czy wlasnej wiwerny i jednorozca to zachecam do wyprobowania Vanguarda ;-).
Na koniec szczypta dziegciu - jesli ktos by sie zdecydowal, to niestety uprzedzam, ze SOE robi wszystko, aby ukryc te gre przed szerokim swiatem, zwlaszcza w srodkowej Europie: poki co brak jest triala, a buddy keys sa juz niemal niedostepne. Gra jest rowniez praktycznie nie do kupienia w Polsce - zostaje ebay, zagraniczne sklepy internetowe  i sklepy typu Direct2drive.
Grafika, chociaz ustepuje AoC, to niewiele : kilka moich screenow mozna zobaczyc tu: http://www.mmorpg.com/galleries/Vallador
Z polskich gildii chyba tylko Royal Legion ma aktywny oddzial w VG, reaktywowany ostatnio z powodu rozczarowania AoC.
Thorres
Gość
« Reply #1 on: June 25, 2008, 12:11:59 PM »

Można kupić wersje digital download od SoE a to teraz bardzo popularna metoda kupowania gier. Dodatkowo w polsce abonamencik na gry SoE jest bardzo atrakcyjny w porównaniu z innymi grami MMO. Cena abo za jedną gre to jakieś 33zł za miesiąc.(Jeśli dobrze pamiętam)

PS:
Ja sam dodam iż nawet niemyśle o jakiś tam conanach.
Wykupiłem station access, zakupiłem wszystkie gry online SoE jakie są (StarWars Galaxies, Everquest I, Everquest II, Matrix Online, Pirates of The Burning Sea, Vanguard, PlanetSide ) i moge grać we wszystkie w cenie jednego abonamentu station access wynoszącego jakieś 63zł za miesiąc. Słowem mam zajęcia na lata  :) i nawet nieinteresują mnie jakiekolwiek zabugowane MMO nowinki.

PS: PS:
Dla zainteresowanych.
Cena Vanguarda w wersji Digital Download to 29.99$
Twardowski (Meribas)
Wojownik Twierdzy
Mędrzec
*

« Reply #2 on: June 25, 2008, 12:24:17 PM »

Orientujecie się jak to naprawdę jest z grą na Viscie? Bo czytałem jakieś zupełnie nieprawdopodobne rzeczy (że generalnie na 64bit wersji gra się nonstop wywala do sytemu, że nowsze grafiki działają gorzej niż 6600 itd. itp.) ?
Vallathorn
Wojownik Twierdzy
Weteran
*

« Reply #3 on: June 25, 2008, 12:37:26 PM »

Orientujecie się jak to naprawdę jest z grą na Viscie? Bo czytałem jakieś zupełnie nieprawdopodobne rzeczy (że generalnie na 64bit wersji gra się nonstop wywala do sytemu, że nowsze grafiki działają gorzej niż 6600 itd. itp.) ?

Ja mam Viste 64 - chodzi tak samo plynnie jak na XP 32 bity na ktorym gralem wczesniej. Zadnych crashy czy blues screenow nie mam. Gram na 8800 GTS 320 MB i tez  nie mam zadnych klopotow z ta karta.
Niestety VG (jak wiekszosc MMORPG, moze poza LOTRO) na zadnym sprzecie nie chodzi super plynnie - zazwyczaj mam 40-60 fps, ale czasami w misatach potrafi spasc do 10 - na high detalach w rozdzielczosci 1600x1200.
Od strony technicznej nie mam do gry zadnych zastrzezen - przez ostatnie poltora roku bardzo ja dopracowano - gdy probowalem grac w pazdzierniku 2007 to ten sam komp na ktorym gram teraz wieszal sie co 30 minut a fps oscylowaly w przedziale 5-15.
Twardowski (Meribas)
Wojownik Twierdzy
Mędrzec
*

« Reply #4 on: June 25, 2008, 01:03:30 PM »

Tak też myślałem, że tekst był prowokacją jakiś fanboyów wowa :P
Spytam od razu o drugi stereotyp Vanguardowy - jak to jest z grą solo? Że niby można ale jest pierońsko trudno i przez to nieciekawo. 
Vallathorn
Wojownik Twierdzy
Weteran
*

« Reply #5 on: June 25, 2008, 01:21:40 PM »

Tak też myślałem, że tekst był prowokacją jakiś fanboyów wowa :P
Spytam od razu o drugi stereotyp Vanguardowy - jak to jest z grą solo? Że niby można ale jest pierońsko trudno i przez to nieciekawo. 

Tak bylo w przeszlosci i powiem, ze dla mnie to akurat byla zaleta - levelowanie szlo wolno, moby byly trudne, grupowanie konieczne. Niestety (dla mnie) zmieniono to czyniac gre bardzo solo i carebeare friendly - po prostu "balansowano" klasy wiele razy, dopalajac je przy tym niezle, a moby zostawiano na tym samym poziomie. Efekt jest taki ze mob, na ktorego potrzeba bylo calej grupy teraz poddaje sie 2-3 osobom, a zdecydowana wiekszosc jest solowalna, tak jak i reszta contentu. 
Gwoli sprawiedliwosci nalezy oddac developerom, ze taki zabieg bardzo ulatwil rozgrywke gdy populacja na serverach spadla (teraz jest tak sobie-zalezy od serwera -server pvp jest kompletnie martwy, PvE maja sie  o wiele lepiej).
Wspomne tu jeszcze o ciekawej opcj jaka sa bractwa:
Postacie w bractwie dziela xp miedzy soba po rowno bez wzgledu na to czy sa online czy offline - to umozliwia ludziom grajacym mniej nieodstawanie od grupy z ktora graja, a wiele osob, ktorym nie spieszy sie do endgamu uzywa tego systemu do zredukowania szybkosci swego levelowania, bo contentu low i medium jest tyle, ze w normalnym tempie zrobi sie tylko 10% tego co jest.

Pierwotna idea Vanguarda bylo stworzenie gry-symulacji: bardzo rozbudowanej i wymagajacej. Po tym, jak gre przejelo Soe, rozwoj ewidentnie zmierza w kierunku kolejnej mainstreamowej produkcji.
Karolus
Palladyn i Burglar
Radny
Bohater

« Reply #6 on: June 25, 2008, 05:02:43 PM »

odpaliłem jakieś 2 miesiące temu Vanguarda. Lubię te grę, ale po godzinie łażeniea dookoła Khal spotkałem JEDNEGO CZŁOWIEKA...
Grinch/Sheen
Weteran
**

« Reply #7 on: June 25, 2008, 05:19:03 PM »

Ja wlasnie zamowilem sobie, jestem ciekawy tego tytulu. Mam nadzieje ze przyjdzie w piatek.  Jaki server najlepiej wybrac, zeby nie bylo kompletnych pustek??
Vallathorn
Wojownik Twierdzy
Weteran
*

« Reply #8 on: June 25, 2008, 05:41:52 PM »

Najwieksza populacje ma Seradon.
Halgar jest serwerem europejskim, ale prawde mowiac wielkarzesza graczy przeszla z tego servera wlasnie na Seradon z powodu okropnych lagow jakich doswiadczal ten serwer - crashowal sie czesto i chociaz to serwer "europejski" to ping Europejczykow bynajmniej nie wskazywal, ze serwer jest w Europie...dlatego tez populacja na Helgarze to jakies 60% tego co na  Seradonie, z tym ze godziny szczytu przypadaja na obu serwerach o innej porze.

Wlasnie policzylem: na Serdonie o godzinie 11:50(USA) - 300 graczy
                                na Halgarze o godzinie 17:50(Europa): - 250 graczy

A przypomne, ze gre w preorderze zamowilo 200tys, hehe. Soe potrafi....

Vallathorn
Wojownik Twierdzy
Weteran
*

« Reply #9 on: June 25, 2008, 06:52:21 PM »

Link do Newbi forum Vanguarda:  http://forums.station.sony.com/vg/forums/show.m?forum_id=6
ludzie rozdaja tam buddy keye. Wlasnie ktos ma 5 z edycji kolekcjonerskiej  na zbyciu...: http://forums.station.sony.com/vg/posts/list.m?topic_id=34035
Twardowski (Meribas)
Wojownik Twierdzy
Mędrzec
*

« Reply #10 on: June 25, 2008, 10:38:52 PM »

Ja wlasnie zamowilem sobie, jestem ciekawy tego tytulu. Mam nadzieje ze przyjdzie w piatek.  Jaki server najlepiej wybrac, zeby nie bylo kompletnych pustek??

Z wrodzonej ciekawości spytam gdzie dokonaleś zakupu i za ile?
Asmodeus
Gość
« Reply #11 on: June 25, 2008, 11:37:48 PM »

w next tygodniu  zaciagne triala i lukne vg(narazie rl +eq2) napiszcie gdzie (server ) i do kogo sie zglosic    a ten abonament na all gry to nawet goood pomysl  moze sie skusze.
Vallathorn
Wojownik Twierdzy
Weteran
*

« Reply #12 on: June 26, 2008, 02:49:01 AM »

w next tygodniu  zaciagne triala i lukne vg(narazie rl +eq2) napiszcie gdzie (server ) i do kogo sie zglosic    a ten abonament na all gry to nawet goood pomysl  moze sie skusze.

Triala nie zaciagniesz, bo nie ma jeszcze - ma wyjsc, ale w blizej nieokreslonej przyszlosci.
Odnosnie serwera - Seradon (USA PvE) wydaje sie najlepszy - przed poludniem (czasu amerykanskiego) jest tam wiecej graczy niz na europejskim Halgarze podczas primetimue, a pobiezny przeglad for posweconych serwerom wykazuje ze ludzie nadal przenosza sie z Halgara na Seradon (spora ilosc postow w rodzaju: EU player seeking new home ;-) )...
Twardowski (Meribas)
Wojownik Twierdzy
Mędrzec
*

« Reply #13 on: June 26, 2008, 09:58:19 AM »

Ciekawostka - w empiku.com jest dostępny za 37 zł... przyjdzie na niego trochę poczekać ale i tak nie mam kiedy grać ostatnio, a do tego czasu może się wszystko u mnie uspokoji :D
Grimrod
Jeździec
**

« Reply #14 on: June 26, 2008, 10:23:55 AM »

37 pln? opłaca się jako kopia plików na płycie - ściąganie instalki Vanguarda to był początek gier po 20 GB na twardzielu (myślałem nawet, że to plotka)
Pages: [1] 2 3 ... 6
  Print