Pages: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 18
  Print  
Autor Topic: ..::Dobry film::..  (Read 125272 times)
Kadorin
Lotro Officer
Super Bohater
*

« Reply #120 on: October 22, 2009, 10:57:59 PM »

Kochankowie mojej mamy - to chyba każdy oglądał ...
Dla mnie doskonały polski film, z Jandą w roli głównej.
Polecam też książkę Janiny Zającówny - bardziej dramatyczna niż film.
Eirien
Wojownik Twierdzy
Weteran
*

« Reply #121 on: October 22, 2009, 11:40:11 PM »

Dystrykt 9...   :o :o :o   (miałeś rację Twardy  ;) )
emssik
Wojownik Twierdzy
Mędrzec
*

« Reply #122 on: October 23, 2009, 09:05:40 AM »

Dystrykt 9, jest genialny i straszny. Genialny po tym, jak się już przebrnie przez pierwszą pseudo dokumentalną część, która nie każdemu musi przypaść do gustu. Straszny, bo tak kosmicznie pasuje do ludzkiej mentalności i do tego, że naprawdę mogło by to tak wyglądać.
Murkar
Wojownik Twierdzy
Bohater
*

Maruda

« Reply #123 on: October 23, 2009, 09:18:59 AM »

Przecież tak wyglądało... na pewno bardzo podobnie w historii XX wieku w kilku zakątkach świata.
To tylko nowoczesny środek wyrazu. Książek o obozach praktycznie nikt nie czyta, a filmy cieszyły by się znikomą oglądalnością. Kosmici są bardziej ciekawi, a w świadomości wielu młodych, często niedouczonych ludzi co najmniej tak samo namacalni i prawdziwi.
emssik
Wojownik Twierdzy
Mędrzec
*

« Reply #124 on: October 23, 2009, 09:30:08 AM »

W końcu jeśli tak traktujemy własny gatunek, czemu mieli byśmy być inni dla Obcych.
Murkar
Wojownik Twierdzy
Bohater
*

Maruda

« Reply #125 on: October 23, 2009, 09:45:29 AM »

Chciałem tylko zaznaczyć, że to nie jest film o Obcych, tylko o Nas samych.
Gdyby w scenariuszu zamienić Krewetka na Żyd, zamiast filmu fantastycznego mielibyśmy lekcję historii.
Kasthor
Wojownik Twierdzy
Bohater
*

I will heal/kill/buff for beer, pie or your wife!

« Reply #126 on: October 23, 2009, 12:25:54 PM »

Mam nadzieję, że każdy ten przekaz Dystryktu załapał, bo jest sporo takich którzy uważają że jest on wręcz zbyt oczywisty (a to powód do stwierdzenia, że im się film nie podobal ;)).

Osobiście polecam Generation Kill. Jeżeli komuś się podobała Kompania Braci to ten serial już na pewno wbije go w fotel.

A z lżejszej filmowej materii jaką ostatnio oglądałem to The Ugly Truth. Co prawda to komedia romantyczna, ale z całkiem ciekawym poczuciem humoru, więc jak najbardziej da radę wytrzymać "oglądanie we dwoje" ;)
emssik
Wojownik Twierdzy
Mędrzec
*

« Reply #127 on: October 23, 2009, 12:45:44 PM »

O dzięki, szukałem jakiejś przyjemnej komedyjki.

Co do D9... To nie jest lekcja historii. Fajnie by było gdyby to była tylko lekcja historii, to pokazana teraźniejszość i przyszłość, pokaz, jak bardzo jesteśmy zdegenerowani my, jako ludzie. Traktowanie D9, wyłącznie jako pokaz przeszłości, znacznie osłabia znaczenie i sens filmu.
Xabbu
cigrela sabmel
Forum Addict
*

« Reply #128 on: October 23, 2009, 01:02:09 PM »

Ale zdajecie sobie sprawe ze oceniacie film sfi jako historyczny film? Cos mi tu nie bardzo pasuje...

Jak można porównać całkiem obca, nie ludzka rasę, z np narodowością żydowską. 

Jednak jest różnica w nienawidzeniu czegoś, co całkowicie odbiega od ludzkich norm, z nienawidzeniem innej narodowości z powodu uprzedzeń. Dla nie wszystkich wyraźna. Mozna powiedzieć subtelna, ale jednak jest bardzo ważna.

Chore i nieludzkie jest nienawidzić innego człowieka z powodu jego wiary, wyglądu czy koloru skory. A może jednak można powiedzieć ze to właśnie jest strasznie ludzkie?

Björk napisała świetna piosenkę ;) Human behaviour. Bardzo dobry text, by podsumowywać co mam na myśli.
Murkar
Wojownik Twierdzy
Bohater
*

Maruda

« Reply #129 on: October 23, 2009, 02:48:30 PM »

W sumie macie rację. Zaczynamy się jednak poruszać w strefie opinii, poza tym blisko tematów niepożądanych na forum.

Rzeczywiście jest pewna istotna różnica, której wcześniej nie zauważyłem, nie objawy pewnych ludzkich zachować, ale przyczyny: czy coś wynika z naszego strachu, czy z naszej pogardy.
Niestety efekt wychodzi ten sam, a to dowodzi jak bardzo niedoskonałą i ograniczoną jesteśmy cywilizacją.
Gimlain
Jeździec
**

« Reply #130 on: October 27, 2009, 10:14:41 AM »

Wczoraj obejrzalem Moon... Calkiem niezly... Fajny glos Komputera ;)

Pzdr
yacah
Bohater

« Reply #131 on: November 06, 2009, 10:59:20 PM »

jestem wlasnie po obejrzeniu district 9 i mam troche odmienne zdanie niz w/w ;) film naprawde fajnie sie oglada - styl narracyjno-dokumentalny (dla fanow Blair Witch Project no.1 i Cloverfielda pozycja obowiazkowa ;) ) ... poruszane tam tematy chyba jednak nie odnosza sie tak calkowicie bezposrednio do zycia , a jezeli , to jest to dosc luzne porownanie (mnie sie przynajmniej zdaje , ze scenarzysta/rezyser pozwala kazdemu odnalezc tresc i tlumaczyc sobie na swoj sposob) .. ja sam oczywiscie mam swoje przemyslenia co do obcych , a to przedstawione tutaj jest dosc swieze (obcy uwiezieni na ziemi z powodu awarii systemu nawigacji i traktowani jak nielegalni imigranci ) ...

oczywiscie porownania do sytuacji w Darfurze czy innych strefach o duzej ilosci wynarodowionych i wyalienowanych ludzi , lecz z punktu widzenia kogos , kto nawet cyt. "nawet nie jest z ziemi" ...

w sumie nie chce nikomu psuc odbioru , wiec tylko polece kazdemu czlowiekowi z otwartym umyslem dopuszczajacym istnienie zycia poza ziemi ;)
Eirien
Wojownik Twierdzy
Weteran
*

« Reply #132 on: November 10, 2009, 12:35:46 PM »

(dla fanow Blair Witch Project no.1 i Cloverfielda pozycja obowiazkowa ;) ) ...

Zgadzam się w pełni - oba filmy genialne ;)
Germion
Radny
Super Bohater

Addicted to alts

« Reply #133 on: November 12, 2009, 03:47:00 PM »

Wczoraj bylem na premierze 2012, musze powiedziec, ze mimo kilku dluzyzn swietnie sie bawilem - na pewno zakupie na BR.
Thragrim
Wojownik Twierdzy
Mędrzec
*

« Reply #134 on: November 12, 2009, 06:40:51 PM »

Co do Dystryktu 9 - film jest ciekawy, dlatego, że jest na swój sposób oryginalny. Jest to pierwszy film jaki widziałem, w którym to obcy są przedstawiani jako rozumne, zagubione istoty a ludzie - jako prawdziwe potwory. Warunki w jakich mieszkańcy Ziemi trzymają kosmitów - slumsy na przedmieściach Johannesburga i ich stosunek wobec nich - poniżanie, groźby, zabijanie dla ich broni, której i tak nie mogą używać i bardzo surowe prawa stawiają tu przybyszów z kosmosu w beznadziejnej sytuacji. To ludzie przedstawiani są tutaj jako "ci źli". Te i wiele innych elementów czynią film zupełnie innym niż wszystkie inne znane mi filmy o obcych.
Myślę, że film warty oglądnięcia ale ze względu na swoją odrębność - nie dla wszystkich.

Na 2012 też chcę się wybrać. Boję się tylko, że film oprócz powalających efektów specjalnych i wszechobecnej rozróby nie będzie miał nic innego do zaoferowania. Jasne, dobra rozwałka nie jest zła ale bez przesady.
Pages: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 18
  Print