Pages: 1 2 [3]
  Print  
Autor Topic: Po czym mozna poznać u JEDI mroczny charakter, a u SITHA prawość  (Read 12247 times)
Gilgas (Ruttar)
Wojownik Twierdzy
Weteran
*

« Reply #30 on: December 15, 2011, 01:07:14 PM »

kochać oznacza chcieć coś posiadać
- raczej wyraża się to chęcią dawania

- tak, obaj mieli rację..     "Nie ma pasji, jest pogoda ducha" -  Kodeks Jedi
Łatwo Ci poświęcic kogoś kogo kochasz? Pozwolić by czynił sobie krzywdę, albo zagroził sobie w inny sposób, nie starsza się chronic kogoś kogo kochasz nawet wiedząc ze to nie jest racjonalne ?

Obaj - znaczenie ostatniej częsci wypowiedzi Elrona i kodeks Jedi.
Germion
Radny
Super Bohater

Addicted to alts

« Reply #31 on: December 15, 2011, 02:44:02 PM »

Są itemki dla odpowiedniej strony. Na przykład , żeby coś tam mieć trzeba być Dark I albo Light I itd.
Tak naprawde te przedmioty maja wartosc kosmetyczna. Statsy i tak sa modowalne i wymienialne - wiec kwestia wyboru lore czy tez np czysto kosmetyczna decyzja.
Catra
Wojownik Twierdzy
Jeździec
*

« Reply #32 on: December 15, 2011, 02:48:31 PM »

No może. Ale nie wiadomo jak to dalej będzie :) Może kiedyś się to zmieni. No i na Light nie powalczysz czerwonym mieczem ;)
Kodda
Wojownik Twierdzy
Mędrzec
*

« Reply #33 on: December 15, 2011, 02:50:56 PM »

Łatwo Ci poświęcic kogoś kogo kochasz?
Gilgas... żałuję trochę, że nie trafiłem jako dziecko do klasztoru Jedi
i nie jestem teraz "oświeconym mistrzem", toteż moja umiejętność panowania nad uczuciami jest poza moim zasięgiem i niewiele to wnosi do  rozważań nad "charakterem Jedi"
- niemniej nawet moja skromna wiedza o "czystej miłości" podpowiada mi , że dominuje w niej chęć dawania, nad "braniem" i "posiadaniem"

Nie ma emocji, jest spokój
     Nie ma ignorancji, jest wiedza
     Nie ma pasji, jest pogoda ducha
     Nie ma śmierci, jest Moc

Kodeks Jedi 
Gilgas (Ruttar)
Wojownik Twierdzy
Weteran
*

« Reply #34 on: December 16, 2011, 01:08:08 PM »

Przechodź spokojnie przez hałas i pośpiech i pamiętaj, jaki spokój można znaleźć w ciszy. O ile to możliwe, bez wyrzekania się siebie, bądź na dobrej stopie ze wszystkimi.
Wypowiadaj swoją prawdę jasno i spokojnie i wysłuchaj innych, nawet tępych i nieświadomych, oni też mają swoją opowieść. Unikaj głośnych i napastliwych, są udręką ducha.
Porównując się z innymi, możesz stać się próżny lub zgorzkniały, zawsze bowiem znajdziesz gorszych i lepszych od siebie.
Niech twoje osiągnięcia, zarówno jak i plany, będą dla ciebie źródłem radości. Wykonuj swą pracę z sercem, jakkolwiek byłaby skromna; ją jedynie posiadasz w zmiennych kolejach losu.
Bądź ostrożny w interesach, na świecie bowiem pełno oszustwa.
Niech ci to jednak nie zasłoni prawdziwej cnoty. Wielu ludzi dąży do wzniosłych ideałów i wszędzie życie jest pełne heroizmu. Bądź sobą, zwłaszcza nie udawaj uczucia, ani też nie podchodź cynicznie do miłości, albowiem wobec oschłości i rozczarowań ona jest wieczna jak trawa.
Przyjmij spokojnie, co ci lata doradzają, z wdziękiem wyrzekając się spraw młodości. Rozwijaj siłę ducha, aby mogła cię osłonić w nagłym nieszczęściu.
Nie dręcz się tworami wyobraźni. Wiele obaw rodzi się ze znużenia i samotności. Obok zdrowej dyscypliny bądź dla siebie łagodny. Jesteś dzieckiem wszechświata nie mniej niż drzewa i gwiazdy, masz prawo być tutaj. I czy to dla ciebie jest jasne czy nie, wszechświat bez wątpienia jest na dobrej drodze. Tak więc żyj w zgodzie z Bogiem, czymkolwiek on ci się wydaje. Czymkolwiek się trudnisz i jakiekolwiek są twoje pragnienia, zachowaj spokój ze swą duszą.
Przy całej swej złudności, znoju i rozwianych marzeniach jest to piękny świat.
Bądź pogodny. Dąż do szczęścia.

Nie trzeba wstapic do akademi Jedi by znać te zasady ;)
Gilgas (Ruttar)
Wojownik Twierdzy
Weteran
*

« Reply #35 on: December 16, 2011, 01:19:18 PM »

Lekcja Mistrza Yody odnosnie "posiadania":
http://www.youtube.com/watch?v=G9ZqTRbzLWw

Miłośc to miłośc, w mojej ocenie. Kedy się kogoś kocha raczej trudno mu pozowlić "odejść", niezależnie od całej doskonałości racjonalnego umysłu znany wszystkich J.Kochanowski - stoik, padł był po śmierci swej córki ... ot i cały kodeks JEDI.
Anakin & Padme :
http://www.youtube.com/watch?v=GCjeT56jEZo

Gilgas (Ruttar)
Wojownik Twierdzy
Weteran
*

« Reply #36 on: December 16, 2011, 01:30:42 PM »

Ah, i jeszcze luże wycinki z Bushido
"Prawość jest siłą wejścia bez wahania na drogę, którą wskazuje rozum, która każe umrzeć, gdy trzeba umrzeć, uderzyć, gdy trzeba uderzyć".

"Skoro staliśmy się lepsi niż wczoraj, od jutra zacznijmy się doskonalić; przez całe życie, dzień po dniu, trzeba dążyć do perfekcji. To też nie kończy się nigdy."

"Samuraj musi zawczasu przyswoić sobie zasadę, że nie wolno mu w żadnej sytuacji okazać słabości. Nawet w drobnych sprawach ujawniają się najgłębsze tajemnice ludzkiego serca."

Na podsumowanie - "nie szukajcie daleko, tego co jest blisko"

Kodeks Jedi to nic innego jak sublimacja pewnych myśli i ideii w otoczce SF.
Bertrond
Wojownik Twierdzy
Jeździec
*

« Reply #37 on: December 16, 2011, 05:41:39 PM »

Nie trzeba wstapic do akademi Jedi by znać te zasady ;)

A może Ehrmann był Jedi? ;)
Karolus
Palladyn i Burglar
Radny
Bohater

« Reply #38 on: December 28, 2011, 04:19:57 PM »

Bardzo mi sie podoba że twarz się zmienia w zalezności od Dark/Light side punktów.

Oto maks Dark Side wygląd: http://img828.imageshack.us/img828/2495/darksideivcorruption.jpg

A tu Light side, tu sie nawet cała postać trochę zmienia:
http://a1.mzstatic.com/us/r1000/010/Purple/2e/96/e2/mzl.clpyveah.320x480-75.jpg

Fantazmagori
Weteran
**

« Reply #39 on: December 28, 2011, 06:22:38 PM »

Bardzo mi sie podoba że twarz się zmienia w zalezności od Dark/Light side punktów.

Oto maks Dark Side wygląd: http://img828.imageshack.us/img828/2495/darksideivcorruption.jpg

A tu Light side, tu sie nawet cała postać trochę zmienia:
http://a1.mzstatic.com/us/r1000/010/Purple/2e/96/e2/mzl.clpyveah.320x480-75.jpg

to było dobre ;p

ja już mam dark side 5 i widzą bardzo dużą różnice :)
Kodda
Wojownik Twierdzy
Mędrzec
*

« Reply #40 on: December 28, 2011, 07:05:49 PM »

to było dobre ;p

ja już mam dark side 5 i widzą bardzo dużą różnice :)
[/quote]

- niedługo z tej miłej panienki , staniesz się starą zrzędzącą babą
Pages: 1 2 [3]
  Print