Pages: [1] 2
  Print  
Autor Topic: CZYTA KAŻDY - Akcja "wiosenne porządki"  (Read 9478 times)
Kassei (Claymore)
Moderator
Mędrzec

« on: April 25, 2012, 02:21:33 AM »

Jako, że twórcy SWTOR chyba w życiu nie grali w mmo (nie mówiąc już o developerce takowego) i nie pomyśleli o implementacji jakiegokolwiek sensownego panelu zarządzania gildią, zrobił się lekki bałagan ;) Nie można niestety określić kiedy ktoś został przyjęty ani kiedy ostatni raz się logował, więc tak na prawdę nie wiemy nawet ilu mamy grających aktywnie memberów. Postanowiliśmy nieco odświeżyć i zaktualizować rooster. Dzięki temu będziemy mieli lepszy przegląd sytuacji, a co za tym idzie, będziemy mogli lepiej dostosować eventy gildiowe do zaistniałych potrzeb.

KAŻDY BEZ WYJĄTKU jest proszony po zalogowaniu wejść w panel gildijny i sprawdzić czy nie ma przy swojej postaci notatki M.I.A.. W stosunku do postaci tak oznaczonych zachodzi niepewność czy w ogóle jeszcze grają. Na tą chwile alty przypisane do postaci oznaczonych M.I.A. zostały dla przejrzystości usunięte z gildii. Takie osoby są proszone są o kontakt DO DNIA 15 MAJA z oficerami (w grze lub forum) aby uzyskać status AKTYWNY lub URLOP. Po przekroczeniu tego terminu postać zostanie usunięta z gildii.

Jeśli ktokolwiek ma nieaktywne konto ale planuje za jakiś czas wrócić i jeszcze o tym nie informował nikogo to proszę o wpis w TYM temacie albo PMke na forum. Jestem świadom, iż na pewno na starcie tego procesu wkradły się błędy dlatego proszę w tej kwestii o wyrozumiałość. Proszę się nie obrażać, urażać i czuć pokrzywdzonym, tylko niezwłocznie dać znać jeśli status M.I.A jest nadany nieprawidłowo lub/i zostały usunięte alty aktywnie grającej osoby. Inaczej (głównie ze względu na mechanikę gry) nie wyprowadzimy wszystkiego "na prostą" :)

Docelowo chciałbym też wprowadzić (na razie umowną) zasadę:

- na jedną 50tkę przypada jeden alt >50lvl
- jeśli jest main 50lvl a alt zostanie wylevelowany do 50lvl to jest możliwość invitowania do gildi kolejnej postaci >50lvl itd.

Proszę też koniecznie zajrzeć TUTAJ - http://twierdza.org.pl/index.php?topic=7112.0 i jeszcze raz zapisać się na listę rajdową (zostawiłem tylko osoby których aktywności byłem pewien na 100% - za zamieszanie przepraszam)
Edhenor
Lotro Officer
Forum Addict
*

« Reply #1 on: April 26, 2012, 05:44:38 PM »

Nie mam pojęcia po co te "wiosenne porządki" ? Tym bardziej że sam nie tak dawno pisałeś cyt. "Ja już anulowałem suba i się rozglądam za innym mmo.". Ja zaglądam na SW praktycznie codziennie, a że nie mam czasu rajdować to dostałem notkę MIA. Może mnie nie widzicie bo logujecie się zrobić op i później już nikogo nie ma. Dlatego nie rozumiem komu takie "wiosenne porządki" są potrzebne". Skoro to komuś przeszkadza to możecie mnie i wielu innych usunąć bo nie progresujemy :P
Aldarian
Wojownik Twierdzy
Jeździec
*

« Reply #2 on: April 26, 2012, 06:38:24 PM »

Nie mam pojęcia po co te "wiosenne porządki" ? Tym bardziej że sam nie tak dawno pisałeś cyt. "Ja już anulowałem suba i się rozglądam za innym mmo". Ja zaglądam na SW praktycznie codziennie, a że nie mam czasu rajdować to dostałem notkę MIA...

Porządki są potrzebne na przykład po to, żeby wiedzieć ile naprawdę osób gra. Nie wydaje Ci się trochę dziwne, że na 300 członków nie można często jednej 16 osobowej grupy rajdowej stworzyć? Znając realną (w miarę) liczbę graczy i klas, którymi grają można pokusić się o trochę bardziej aktywny nabór do gildii.
Ciebie nie interesuje robienie operacji, a mnie właśnie wręcz przeciwnie i dla mnie jest to clou gier mmo.
Zresztą jak tak często się logujesz to wystarczy szepnąć słówko oficerowi i przywróci Ci normalny status.
Kassei (Claymore)
Moderator
Mędrzec

« Reply #3 on: April 26, 2012, 07:03:52 PM »

Nie mam pojęcia po co te "wiosenne porządki" ? Tym bardziej że sam nie tak dawno pisałeś cyt. "Ja już anulowałem suba i się rozglądam za innym mmo.". Ja zaglądam na SW praktycznie codziennie, a że nie mam czasu rajdować to dostałem notkę MIA. Może mnie nie widzicie bo logujecie się zrobić op i później już nikogo nie ma. Dlatego nie rozumiem komu takie "wiosenne porządki" są potrzebne". Skoro to komuś przeszkadza to możecie mnie i wielu innych usunąć bo nie progresujemy :P
Pierwsza rzecz - suba anulowałem i nie reaktywuję, ale jako, że wszyscy dostali 30 dni free więc postanowiłem jako oficer zając się tym JEDNYM WIELKIM BURDELEM w roosterze, szczególnie, iż Khelegros w związku z przyszłym powiększeniem się rodzinki nie ma na to czasu. Wybacz mi proszę za moje dobre chęci, następnym razem gdy pomyślę czy zrobić coś do gildii czy mieć to totalnie w dupie to wybiorę tą drugą opcję.

Druga rzecz - skąd ja mam wiedzieć czy ty się logujesz codziennie czy nie grasz od stycznia? Niestety w grze nie ma opcji żeby to sprawdzić. Nie gram 24/7 żeby każdego pamiętać kiedy był online, a na rajdy jak wspomniałeś nie chodzisz. Jako, że Cię nie skojarzyłem dostałeś notkę M.I.A. i czas do 15 maja żeby sprostować całą sprawę. Notka M.I.A. nie ma kompletnie nic wspólnego z tym czy ktoś rajduje i porgresuje czy innym stylem gry...

Wystarczyło:

a) przeczytać MOTD który się wyświetla KAŻDEMU po zalogowaniu
b) uruchomić szare komórki i proces myślowy
c) odezwać się do oficera w grze albo napisać w tym temacie, że nastąpiła pomyłka (za ewentualne z góry przeprosiłem) i dostać status AKTYWNY

Ale lepiej odpierdolić pokrzywdzoną emo-gimnazjalistkę nawet nie próbując zrozumieć całej sytuacji. Vencik wyleciał przez przypadek z ponad 100-ma "duchami", ale odezwał się zapytał co się stało, dostał reinvite i nie ma o nic pretensji... więc jak widzisz można mieć asertywne nastawienie. W gildii jest jeszcze prawdopodobnie ze 100 postaci które zajmują tylko miejsce po to jest to całe "czyszczenie"... jeśli nie potrafisz ogarnąć tutaj problemu to chociaż udawaj, że rozumiesz... ;)

Edhenor
Lotro Officer
Forum Addict
*

« Reply #4 on: April 26, 2012, 11:05:16 PM »

c) odezwać się do oficera w grze albo napisać w tym temacie, że nastąpiła pomyłka (za ewentualne z góry przeprosiłem) i dostać status AKTYWNY

jak sie loguje to żadnego oficera nie ma w grze.
A jak by oficer uruchomił swoje szare komórki to by widział na forum że pisałem iż wpłaciłem na bank!  Więc jakoś się chyba musiałem logować!!
Kassei (Claymore)
Moderator
Mędrzec

« Reply #5 on: April 26, 2012, 11:36:36 PM »

jak sie loguje to żadnego oficera nie ma w grze.
A jak by oficer uruchomił swoje szare komórki to by widział na forum że pisałem iż wpłaciłem na bank!  Więc jakoś się chyba musiałem logować!!
Dosłownie jako JEDYNA osoba masz o coś pretensje. Słodką tajemnicą jest dla mnie czy o coś konkretnie czy tak dla zasady ::) Jeśli nie spotkałeś w grze oficera to można było napisać maila w grze, pmkę na forum, poprosić innych o przekazanie info, napisać w tym temacie "Informuję, że nastąpiła pomyłka - nadal gram". Na prawdę nie trzeba dużej kreatywności dla sprostania temu "wyzwaniu", ale widzę, że wg ciebie lepiej od razu wyskoczyć z pretensjami dorabiając jakąś chorą teorię, że dostałeś MIA bo nie chodzisz na rajdy.... Litości ....  ::) ::) Tyle z mojej strony bo nie widzę dalszego sensu w tej dyskusji...
Edhenor
Lotro Officer
Forum Addict
*

« Reply #6 on: April 26, 2012, 11:47:50 PM »

Kas, sam piszesz że nie zamierzasz grać, więc jaki sens mają Twoje wiosenne porządki!
Twierdza to gildia casualowa ( czytałeś chyba regulamin?) i nie ma sensu tłumaczyć się kiedy gram i jak gram. Nie dorabiam żadnych teorii ale postępując tak jak Ty to już powinienem Cię np. z Lotro usunąć dawno temu  bo miałeś kilkumiesięczne przerwy!
Jeżeli chce brać udział w op-ach to po to jest forum - zapisuje się albo nie. Ale nie mam zamiaru nikomu się tłumaczyć w których godzinach gram i jak gram!
na tym kończę temat bo Tobie też nie wytłumaczę co to jest gildia casualowa i co Ci przeszkadzają te mało aktywne osoby w rosterze.
Dobranoc.

ps.
Nie można niestety określić kiedy ktoś został przyjęty ani kiedy ostatni raz się logował
Widać że nie za dobrze znasz klienta gry bo w rosterze gildii stoi jak wół - Last Played i dokładnie pokazuje kiedy kto się ostatnio logował. A jeżeli nie wiesz kiedy kogo przyjmowałeś to już tylko Twoje niedbalstwo!
Kassei (Claymore)
Moderator
Mędrzec

« Reply #7 on: April 27, 2012, 01:56:29 AM »

Quote from: Edhenor
Kas, sam piszesz że nie zamierzasz grać, więc jaki sens mają Twoje wiosenne porządki!
Przecież ja tego nie robię sam dla własnego widzi-mi-się i jakiejś bardzo wątpliwej satysfakcji, tylko zajmują się tym wszyscy oficerowie z określonego powodu.

Tobie też nie wytłumaczę co to jest gildia casualowa i co Ci przeszkadzają te mało aktywne osoby w rosterze.
Nikomu nie przeszkadzają mało aktywne osoby. Problemem są osoby które definitywnie przestały grać po 30 dniach albo nawet po headstarcie a nadal widnieją w roosterze, bo każdy to olał... BW ustaliło limit postaci w gildii, ciągle przychodzą nowe osoby, każdy ma alty... niedługo nie będzie miejsca dla nowych graczy....

Widać że nie za dobrze znasz klienta gry bo w rosterze gildii stoi jak wół - Last Played i dokładnie pokazuje kiedy kto się ostatnio logował.
Pierwsze słyszę. Khele od samego początku twierdził, że rooster nie ma takiej opcji. Jeśli faktycznie tak jest, to rozwiązuje to cały problem.

A jeżeli nie wiesz kiedy kogo przyjmowałeś to już tylko Twoje niedbalstwo!
Tylko, że ja osobiście przyjmowałem dwie osoby o których do dzisiaj pamiętam. Nikt z oficerów którzy narobili tego burdelu już nie gra. Dużo osób było przyjmowanych bez złożenia podania na forum. Obecne grono oficerskie to ludzie nie pełniący tych funkcji od premiery tylko od późniejszego okresu. Niedługo ja przestaję grać, Modnoki też nie przedłuża suba, Khele siłą rzeczy gra bardzo mało i loguje się tylko na rajdy, Miro nie gra prawie w ogóle... za jakiś czas będzie trzeba wybrać nowych oficerów i fajnie by było zostawić im porządek w roosterze a nie wolną amerykankę jaką my zastaliśmy i jaką mamy obecnie...

ps. co do lotro to Huri wie w jakich okolicznościach przestałem grać i prosiłem ją żeby mnie nie wyrzucała z gildii bo miałem w planach wrócić (i może kiedyś wrócę). Kiedy miałem pierwszą dłuższą przerwę to moja postać została usunięta z Twierdzy. Nie miałem o to pretensji i jeśli tak się stanie obecnie to również nie będę miał żadnych pretensji... jeśli wrócę to dam znać przez forum i poproszę o reinvite - żadnego problemu w tym nie widzę...
Modnok
Moderator
Mędrzec

« Reply #8 on: April 27, 2012, 08:51:58 AM »

Przyjdzie taki Edhenor, zrobi ferment na forum... Proponuje 55 razy przeczytać każdy temat a dopiero po przeczytaniu kręć dramę oficjalnie na forum. Bo atmosfera którą budują wypowiedzi Edhenor jest nie miła, chora, psująca cała atmosferę. Czytając Edhenor wypowiedzi odechciewa mi się wszystkiego. Nic nie robisz dla Twierdzy w SWTOR a masz najwięcej do powiedzenia w jej temacie... Ugryź się w język i nie wylewaj na forum wszystkiego co ci ślina na język przyniesie bardzo bym prosił, a jak już musisz to "troluj" sobie gdzieś indziej
Inkwizytor
Wojownik Twierdzy
Super Bohater
*

« Reply #9 on: April 27, 2012, 09:24:35 AM »

Dobra już nie kamienujcie tak kolegi, bo tylko smród zostanie w gildii.

Ja tu widzę kolejną część konfliktu pod tytułem "czy czyścić roster czy nie i jaki ma to sens w gildii casualowej". Temat nie raz już przerabiany (w moim przypadku w czasach WARa - i to moim głównym oponentem był i jest mój własny rodzony brat ;) )

Osobiście uważam, że porządek musi być i to bez względu na to czy wpływa to na grę, czy gildia ma ograniczenia czy nie itp. Myślę, że już dostatecznym powodem jest przejrzystość składu gildii, a w różnych grach i inne ważne powody się znajdą.

Ewentualne pomyłki, wyrzucenie nie tego co trzeba na pewno się mogą zdarzyć, ale trochę niepoważni są Ci, którzy mogliby się na to obrazić. Wrócić do gildii można tak samo szybko jak z niej wylecieć ;)

A bulganie się o fakt otrzymania notki MIA jest już kompletnie śmieszne ;)

Wyluzujcie trochę wszyscy, oficerowie róbcie porządek nadal (to dobra inicjatywa) i bawcie się dobrze zamiast bez sensu obrzucać błotem.

(ja odkrywam drugą świeżość gry po stronie imperium grając agentem ;) )
Edhenor
Lotro Officer
Forum Addict
*

« Reply #10 on: April 27, 2012, 09:26:00 AM »

Kass, Modnok - oficerowie są po to aby wiedzieli więcej niż inni. Ja nie robię  fermentu tylko Wy tworzycie sami problemy. Od samego początku gry jest opcja która pokazuje kto się kiedy loguje - wystarczy poszukać. A kiedy kto został przyjęty wynika z podań zawartych na forum, więc oba powody powstania tego topiku są bezzasadne!
Jeśli kogoś uraziłem swoją wypowiedzią to przepraszam.
Kończę i pozdrawiam - Edhenor Maruda
Khelegros
Radny
Forum Addict

« Reply #11 on: April 27, 2012, 09:39:35 AM »

O braku opcji sprawdzenia kto się kiedy logował ja informowałem resztę oficerów, tym samym wprowadzając ich w błąd jak widać więc winę za zamieszanie biorę na siebie. Dzisiaj tego cuda poszukam chociaż wcześniej nie bardzo mi to wpadło w oko mimo szukania.

Nie zmienia to faktu, że cała dyskusja na naprawdę wysokim poziomie w duchu zrozumienia i poszanowania.
Modnok
Moderator
Mędrzec

« Reply #12 on: April 27, 2012, 11:55:36 AM »

Właśnie dzięki takiemu podejściu odechciewa mi się grania w tą grę takich ludzi. Inkwi świetna wypowiedz, wartościowa wnosząca dużo pozytywnej energii, Khele twoja wypowiedz również wnosi wartość do dyskusji, Edhenor oszczędź proszę nam kolejnych marnych odp, trzeba wiedzieć kiedy zejść ze sceny.
Gilgas (Ruttar)
Wojownik Twierdzy
Weteran
*

« Reply #13 on: April 27, 2012, 03:30:11 PM »

A czy moge być aktywny i nie być nal iście rajdowej ani się nie logować ?
Jesli tak to proszę pozostawić moje postacie w guild (Republic):
 Allurali - 50lv Shadow
 Asarin - 50lv Gunslinger
 Theodato - lv 20+ Commando
Inkwizytor
Wojownik Twierdzy
Super Bohater
*

« Reply #14 on: April 27, 2012, 03:36:37 PM »

Aktywność nie ma nic wspólnego z raidowaniem.

Związana jest  z logowaniem w grze.
Pages: [1] 2
  Print