Z nowości kinowych osobiście chciałbym obejrzeć jedynie Transformers 2.
Pierwsza część bardzo mi się podobała, dynamiczna i zabawna, takie standardowe kino akcji dla przyjemności bez głębszych przemyśleń z bardzo fajnie przedstawionym wątkiem robot jako przyjaciel człowieka.
Mam nadzieję, że część druga będzie równie efektowna (w pozytywnym tego słowa znaczenie), ale nie wpadnie w ramiona zbyt efekciarskiej sztampy albo odgrzewanego obiadu z mikrofali.
Uwaga: Zastanowić się przed wszystkim nie czy druga połowa lubi kino akcji, ale czy czyta regularnie "Celebrities Stuff" i wie, że grająca główną rolę Megan Fox jest uznawana za najseksowniejszą kobietę świata i jakie reperkusje może mieć wybór właśnie tego filmu.
Poza tym nowy Harry Potter zbiera bardzo pochlebne recenzje. Osobiście podoba mi się to, że możemy obserwować ewolucję i dojrzewanie grających w nim aktorów tak samo jak Rowling zrobiła to z bohaterami książki i jaki wpływ miało to na miliony dzieciaków na świecie... bo sama historia nie jest bardzo porywająca.
Zawsze można spróbować jakiegoś standardowego posunięcia i strzelić w Epokę Lodowcową 3. Na szczęście studio Blue Sky współpracujące z 20th Century Fox, to nie DreamWorks, gdzie jakość humoru spada wykładniczo wraz z kolejnymi częściami, ale nie jest to również disneyowski Pixar, którego filmy są zawsze najlepsze. Powiem tylko, że trailer wygląda bardzo zachęcająco pomijając problem istnienia dinozaurów w czasach, kiedy na ziemi żyją również ludzie.
No i głupota Sida leniwca próbującego wydoić jakiegoś rogatego byka, żeby nakarmić gromadkę tyranozaurów osiąga maksymalny dopuszczalny przez dobry smak poziom.
Jeśli Anioły i Demony będą tak samo nudne jako Kod Leonarda da Vinci to stracę chyba cały szacunek do Toma Hanksa... a na to się właśnie zanosi z przeczytanych przeze mnie materiałów.
Dobra, zasadniczo żadnego z tych filmów nie widziałem w całości, ale i tak połowa recenzji jest pisana w dzisiejszych czasach na podstawie innych recenzji, to też się chciałem zabawić w znawcę sztuki filmowej... wybaczcie

.