Pages: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 33
  Print  
Autor Topic: ..::Star Wars. The Old Republic MMo::..  (Read 122799 times)
Smuga (Iren)
Wojownik Twierdzy
Weteran
*

« Reply #240 on: July 27, 2011, 07:45:31 PM »

Jedna sprawa - nie ogólna ilość sprzedawanych preorderów ale ilość sprzedanych preorderów w tak krótkim czasie (200 000 w ciągu 5-6 dni)mnawet BF3 nie miał tylu sprzedanych preorderów w ciągu tego samego czasu.
Taa :) to miałem na myśli :)
Camil (Gwyndeith)
Wojownik Twierdzy
Bohater
*

Casual

« Reply #241 on: July 28, 2011, 04:40:44 AM »

Camil pomieszały Ci się kraje bałtyckie (Litwa, Łotwa, Estonia) z z państwami bałkańskimi (Albania, Bośnia i Hercegowina, Bułgaria, itd.), o których pisał Earlion.
Trója z geografii... Nigdy nie byłem w tym mocny. *^^* Dzięki za wyprowadzenie z błędu. Jakkolwiek Litwa, Łotwa i Estonia na prawdę nie mają swoich dystrybutorów tego tytułu.

A zamykanie serwerów w grach MMO wysyła raczej negatywny sygnał do odbiorców.
Przesada. Puste serwery odstraszają bardziej. Dlatego pisałem, że nie rozumiem czemu wszyscy wydawcy MMO dopiero po pół roku, kiedy zwykle jest już za późno, opracowują narzędzia do transferów i mergów. Powinni mieć to gotowe w dniu premiery.
Anyway, największa sprzedaż kopii gry przypada zawsze przed premierą - jest hype oraz maniacy pt. "first on the shard". Po premierze gry, przypływ graczy jest już mniejszy, a i grę trzeba sprzedać taniej. Dlatego ograniczenie cyfrowych preorderów (brak kosztów produkcji wersji pudełkowych) jest marketingowym strzałem w stopę. Przypuszczam jednak, że te kopie wcale się nie skończą, wbrew temu co twierdzi EA... Po prostu podpuszczają graczy.

Headstart zwykle zaczyna się w tym samym dniu dla EU i US. Jednak "dzień premier gier" wypada w US we wtorki, kiedy w EU w piątki (co jest idiotyzmem w przypadku preorderów i kurierów, którzy nie dostarczają w weekendy...). Stąd zwykle różnica, że EU mają dłuższy headstart. Na prawdę nie sądzę by zależało to od tego, kiedy wprowadzisz klucz (no chyba że już w trakcie headstartu).

V wall of text V można śmiało pominąć ;)

Coz , stawianie za duzej ilosci serverow tak jakbys chcial to najwieksza  glupota jaka mozna zrobic bo wowczas po pewnym czasie servery wymieraja  i stwarzaja jeszcze wieksze problemy...
I wtedy się merguje serwery lub transferuje postacie. Uważam, że każdy publisher powinien mieć do tego narzędzia od początku. :P
Zbyt długie kolejki do serwerów działają równie zabójczo dla gry. Wiele osób rezygnuje po miesiącu, nie chcąc marnować 2 i więcej godzin na czekanie do zalogowania. WAR, Aion, Rift - wszystkie tytuły to przeszły.

lepiej otworzyc na starcie np 10-12 realmow poczekac az beda pelne i otworzyc kolejne aby sie zapelnialy.
I tak i nie... Z punktu widzenia pojedynczego gracza, na pewno lepiej. Z punktu widzenia zorganizowanego community (np. polaków albo guildii molocha), już nie za bardzo. Jeśli lista serwerów nie jest wstępnie znana, nie można uzgodnić jednego wspólnego.
Powinno zachować się złoty środek i otworzyć nie za dużo, ale i nie za mało serwerów. Poza tym, to te serwery otwarte później będą pierwszymi, które zdechną (ma to niewątpliwie związek z tym, że zorganizowane community uparło się wbić na ten ustalony ;) ). Liczba sprzedanych pre-orderów minus współczynnik błędu, powinna przedstawić już jakiś obraz wydawcy.

EA/Bio poniekąd problem guildii chce rozwiązać przez ten swój system na stronie. Każda guildia ma wybrać sobie rywala i sojusznika... Z tym, że rozwiązuje to problem 3 guildii, a nie całego zorganizowanego community (gdzie polaków dwóch, tam 3 guildie ;) ). Ponadto zastanawiam się, co z tymi memberami, którzy gry nie zapreorderują (bo np. pre-ordery się skończą ;P). Czy trzymane są dla nich sloty na serwerze, by mogli dołączyć później?

Zobaczymy czy EA/Bio popełnią te same błędy w dniu premiery co inni wydawcy, czy może zupełnie nowe.

EA / Bioware sa na tyle prestizowymi firmami ktore jednak nie chca zrobic failstartu jak to uczynil FUNCOM wydajac AoC
Twoja wiara w nich jest na prawdę budująca. ;)
Jeszcze raz przypomnę, że EA pobiło rekord z APB w kategorii najkrócej stojących serwerów gry.

co do sprzedawania preorderow mysle ze 0,5miliona kopi to dla tego tytulu zaden problem :)
A co z "liczba kopii ograniczona"? ;)
Dalej piszesz, że każda firma chce zarobić... No przecież ja o tym od początku mówię! Stąd nie rozumiem o co kaman z tym ograniczaniem pre-orderów. EA twierdzi, że wcale nie chce mieć najwięcej subskrypcji i najwięcej zarobić tylko "płynnie wypuścić grę", a ja im nie wierzę.

Nie ma co dyskutować. Do premiery daleko, a my nawet nie znamy jeszcze jej dokładnej daty. Bardziej interesujące jest to co zawiera gra i czy będzie miała czym się bronić przy obecnej konkurencji.
Smuga (Iren)
Wojownik Twierdzy
Weteran
*

« Reply #242 on: July 28, 2011, 09:52:07 AM »

co do sprzedawania preorderow mysle ze 0,5miliona kopi to dla tego tytulu zaden problem :)
A co z "liczba kopii ograniczona"? ;)
Dalej piszesz, że każda firma chce zarobić... No przecież ja o tym od początku mówię! Stąd nie rozumiem o co kaman z tym ograniczaniem pre-orderów. EA twierdzi, że wcale nie chce mieć najwięcej subskrypcji i najwięcej zarobić tylko "płynnie wypuścić grę", a ja im nie wierzę.

Nie ma co dyskutować. Do premiery daleko, a my nawet nie znamy jeszcze jej dokładnej daty. Bardziej interesujące jest to co zawiera gra i czy będzie miała czym się bronić przy obecnej konkurencji.

A dlaczego im nie wierzysz? MMO takie jak SWTOR to zyski z abonamentu, przy potencjalnych wpływach przez lata wpływy ze sprzedaży samej gry to pikuś (no może Pan Pikuś biorąc pod uwagę liczby bezwzględne)

A nic bardziej nie zniechęca graczy MMO niż kiepski start. A co do ograniczenia pre-orderów to jak już pisałem może potencjalnie się okazać że zainteresowanie tak przebije sufit że po prostu najzwyczajniej w świecie nie będą mieli nie za co ale gdzie postawić serwerów w tak krótkim czasie :P

Grywalnośc to już zupełnie inna sprawa, ale żadna gra nawet z najlepsza Grywalnościa się nie obroni jak nie da się w nią grać :P

Cóz czas pokaże czy będzie to konkurencja dla Blizza czy skończy się jak zwykle i po 1-2 miesięcy "wszyscy i tak wrócą do WoW" :)
Elron
Wojownik Twierdzy
Mędrzec
*

« Reply #243 on: July 28, 2011, 11:18:03 AM »

Co do wiary w EA-chcę wierzyć że nauczyli się na błędach z APB i WHO i nie chcą ich powtórzyć teraz, tym bardziej że widzą że poziom zainteresowania grą przebija wszystko co jak dotąd wypuścili. Także może tym razem rzeczywiście wolą zapewnić wysoki poziom usług zanim rzucą się na kasę.
Multi
Przybysz.
Przybysz
*

« Reply #244 on: July 29, 2011, 08:00:53 AM »

Z tym EA to fakt... masz wiarę... ja z założenia wychodzę z moją "dewizą" w sprawie gier "Lepiej się mile zaskoczyć niż niemile zawieść" więc wg. mnie coś będzie sknocone, coś nie wypali tudzież serwery padną po starcie :)...
Co do podziału twierdzy na "dobrą" i "złą" stronę mocy to raczej 2 gildie o tej samej nazwie nie mogą istnieć na 1 serwerze.
Na szczęście 90% twierdzy z rift-a które chce grać w SW będzie po ciemnej stronie mocy więc jak będziemy na 1 serwerze będą walki między nami??? To już lepiej każda strona inny serwer...
Data wydania... to same plotki... jedne sklepy piszą "Listopad 2011" inne piszą 31.12.2011 czyli nikt nie wie jak będzie na prawdę. Do tego plotki w necie mówią o 2012 więc spekulacją będzie co nie miara... mam nadzieję, że wyjdzie SZYBKO - szybko tz. Listopad, grudzień.
Inkwizytor
Moderator
Super Bohater

« Reply #245 on: July 29, 2011, 08:24:40 AM »

Na szczęście 90% twierdzy z rift-a które chce grać w SW będzie po ciemnej stronie mocy więc jak będziemy na 1 serwerze będą walki między nami??? To już lepiej każda strona inny serwer...

A czemu mielibyśmy nie walczyć między sobą? Fajnie będzie.
Elron
Wojownik Twierdzy
Mędrzec
*

« Reply #246 on: July 29, 2011, 08:42:35 AM »

Co do daty wydania - dopóki Bioware/EA jej nie poda to wszystko co widać na stronach sklepów, forach itp. to tylko spekulacje i nie ma co się nimi przejmować.

Jak już wcześniej wspominałem, wolałbym żeby każda z Twierdz była na innym serwerze, nawet bez tego będzie z kim walczyć, a jak chcemy mieć polskojęzycznych przeciwników to wystarczy iść na jakieś duże polskie forum stwor i zobaczyć gdzie się inne polskie gildie kierują-ale to jak już będzie lista serwerów podana:)
Naixenia
Jeździec
**

« Reply #247 on: July 29, 2011, 11:43:18 AM »

A czemu mielibyśmy nie walczyć między sobą? Fajnie będzie.
sadzac po
http://www.swtor.com/guilds/13633/twierdza
kolego to zarzad Twierdzy wybral server PvE czyli zapomnij o jakim kolwiek world PvP;-) co za tym idzie nawet jesli powstalyby 2 twierdzy na 1 serverze PvE to zadnych walk nie bedzie :-)
Co do daty wydania - dopóki Bioware/EA jej nie poda to wszystko co widać na stronach sklepów, forach itp. to tylko spekulacje i nie ma co się nimi przejmować.

Jak już wcześniej wspominałem, wolałbym żeby każda z Twierdz była na innym serwerze, nawet bez tego będzie z kim walczyć, a jak chcemy mieć polskojęzycznych przeciwników to wystarczy iść na jakieś duże polskie forum stwor i zobaczyć gdzie się inne polskie gildie kierują-ale to jak już będzie lista serwerów podana:)
jak koledze wczesniej :) Twierdza z tego co widze bedzie grala na serverze z Wylaczonym domyslnie PvP ;) wiec jedyne " walki " to beda na battlegroundach :)
tak mi sie wydaje patrzac po doborze realmu na chocby rift :)
Khelegros
Radny
Forum Addict

« Reply #248 on: July 29, 2011, 11:47:34 AM »

Serwer PvE nie wyklucza zupełnie PvP z tego co mi wiadomo. PvP będzie tylko w tym przypadku w określonych zonach, ale mogę się mylić. Z resztą gildie zostały póki co założone w takim, a nie innym charakterze i nie znaczy to, że takie muszą pozostać. Myślę, że jak zbierze się więcej osób i będzie bliżej premiery będzie można zrobić ankietę i sprawdzić, którą opcję wybierze większość. Sprawa jest póki co otwarta.
Huzar
Weteran
**

« Reply #249 on: July 29, 2011, 01:11:33 PM »

Oj oj oj
Jak przeglądam sobie forum swonline to aż mnie korci, by zespotować
"polskie serwery" i osiedlić się od nich jak najdalej ;)

Swoja droga konkurs który zrobili jest poprostu niebotyczny,
nie dość, że wcześniej trzeba było lopatologiować przez wydmy spamu to
teraz jeszcze to promuja ;)

Sam będę na 70% gdzieś grać na pve realmie, ale skoro maja być 2 twierdze to może warto się zastanowić czy jedna nie może stać na pvp ?

Jeden problem z gildiami został unicestwiony przez BW ;) nie bedzie loot dram ;>
Każdy z bosa dostanie worek, a co z worka wylezie to już jego brocha ;)

pzd
Smuga (Iren)
Wojownik Twierdzy
Weteran
*

« Reply #250 on: July 29, 2011, 01:39:10 PM »

Jeden problem z gildiami został unicestwiony przez BW ;) nie bedzie loot dram ;>
Każdy z bosa dostanie worek, a co z worka wylezie to już jego brocha ;)

pzd

:) Dostanie worek a w worku - STWOR-ek :)

sorry nie potrafiłem się powstrzymać :)

Huzar
Weteran
**

« Reply #251 on: July 29, 2011, 02:05:57 PM »

haha mi by to pasowało akurat.
Worek z swtorkiem pod choinke ;)
Inkwizytor
Moderator
Super Bohater

« Reply #252 on: July 29, 2011, 08:51:17 PM »

sadzac po
http://www.swtor.com/guilds/13633/twierdza
kolego to zarzad Twierdzy wybral server PvE czyli zapomnij o jakim kolwiek world PvP;-) co za tym idzie nawet jesli powstalyby 2 twierdzy na 1 serverze PvE to zadnych walk nie bedzie :-)

Nie zapomnę o walkach pomiędzy Twierdzą po obu stronach. Nie chciałbym być nieuprzejmy, ale proponuję najpierw dokładnie zorientować się na czym polega gra, czym są serwery PvE i PvP (w tej grze), a dopiero potem wyrokować w tym temacie.
O ile się orientuję (choć nie twierdzę że jestem pewny na 100%) to serwery PvP miały by działać na zasadzie openPvP (analogicznie do dawnych WARowych) - czyli walki pomiędzy stronami bez ograniczeń, wszędzie na mapie. Natomiast serwery PvE ograniczają walkę z graczami przeciwnej strony do wyznaczonych stref na danej mapie (czyli dokładnie tak jak to obecnie wygląda w WARze - który przecież jest czysto PvP).

Tak więc którykolwiek serwer nie wybierze Twierdza, jeśli będziemy grac na tym samym , będzie szansa żeby łoić sobie tyłki, nie tylko na BG.
Sam skłaniam się do serwerów PvE - nie kręci mnie oglądanie wypasionych graczy gankujących na low-levelowcach

I jeszcze jedno - przypominam, że Twierdza w WAR początkowo też wybrała stronę destro - skończyło się na tym, że do dzisiaj prężnie działa na orderze - proponuję wziąć do pod uwagę przy wyborze strony ;)
Eldricht.
Weteran
**

« Reply #253 on: July 30, 2011, 01:10:41 PM »

Sam skłaniam się do serwerów PvE - nie kręci mnie oglądanie wypasionych graczy gankujących na low-levelowcach

Zawsze można się wylevelować i samemu gankować. ;D. A tak na poważnie uklad taki jak jest w War ze strefami rvr jest moim zdaniem ok. 

Może w przyszłym miesiącu podadzą datę premiery: link
Multi
Przybysz.
Przybysz
*

« Reply #254 on: July 30, 2011, 05:27:07 PM »

Quote from: Inkwizytor Christos
..............................................................
I jeszcze jedno - przypominam, że Twierdza w WAR początkowo też wybrała stronę destro - skończyło się na tym, że do dzisiaj prężnie działa na orderze - proponuję wziąć do pod uwagę przy wyborze strony ;)

Zależy jak leży... WAR to zupełnie co innego ni... o tym czy przenosić się bedziem czy zmieniać "nację/frakcję" okaże się po pewnym czasie... czy gra przetrwa czy zostaną na niej tylko PRAWDZIWI miłośnicy...
Tak czy siak ja i większość z RIFT idziemy na "złą" stronę mocy !!!!
Bo kto by tam chciał gonić chłopkiem z mieczem w sukience i szmacie...
Pages: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 33
  Print